Nový madagaskarský prezident potvrzen ve funkci ústavním soudem

Antananarivo - Vůdce madagaskarské opozice Andry Rajoelina byl dnes tamním ústavním soudem potvrzen do prezidentské funkce. Stalo se tak poté, co včera rezignoval dosavadní prezident Marc Ravalomanana. Podle agentury Reuters však budoucnost země zůstává nejistá a sílí hlasy po co nejrychlejším uspořádání nových voleb.

Po včerejší rezignaci předal Ravolamanana své pravomoci armádě, její členové vzápětí do čela přechodné vlády jmenovali opozičního vůdce Rajoelinu. Ten prezidenta obviňoval mimo jiné z korupce i zneužívání své moci a od začátku roku jej vyzýval k odstoupení.

Nový prezident Rajoelina se dnes sešel s ministry nově ustanovené vlády a radil se s nimi o politické strategii nadcházejících dnů. Za jednu ze svých hlavních priorit označil Rajoelina boj s chudobou, kterou Ravalomanana nedokázal zmírnit, a byl za to často kritizován.

„Postaráme se o návrat k normálnímu životu - k bezpečnosti a hlavně k národnímu usmíření, které stojí v srdci demokracie,“ prohlásil Rajoelina při svém projevu poté, co byl ustanoven novým prezidentem.

Rajoelina chce volby až za dva roky

Současná situace je v rozporu s ústavou Madagaskaru. Ta totiž říká, že prezidentem se může stát pouze občan starší čtyřiceti let. Rajoelinovi je teprve 34. Ústava navíc jasně říká, že po rezignaci prezidenta přebírá moc předseda horní komory Parlamentu, do dvou měsíců od této chvíle musí uspořádat předčasné volby. Rajoelina to má v plánu až za 24 měsíců.

Oficiálně bude Rajoelina do prezidentského úřadu jmenován v sobotu.