Neprávem odsouzený Brit je po 27 letech na svobodě

Londýn - Londýnský soud osvobodil po 27 letech Seana Hodgsona, který byl odsouzen na doživotí za znásilnění a vraždu mladé barmanky. Očistily ho testy DNA, které se v době procesu, tedy v roce 1982, ještě neprováděly. Je to zatím nejdelší známé nespravedlivé uvěznění ve Velké Británii. Místní média uvedla, že by dnešní verdikt mohl vést k přezkoumání stovek těžkých zločinů souzených před rokem 1988, kdy začalo testování.

Dnes sedmapadesátiletý Hodgson byl odsouzen za vraždu tehdy dvaadvacetileté barmanky Teresy De Simoneové. V roce 1979 byla nalezena uškrcená ve svém voze v Southamptonu. Porota ho usvědčila na základě krevní skupiny podle vzorku nalezeného na místě činu a především na základě jeho přiznání. Hodgson nicméně posléze přiznání odvolal a pak vždy tvrdil, že je nevinný. Během procesu se ukázalo, že je chorobný lhář a že se policii přiznával k vraždám, které technicky nemohl spáchat.

„Původní vyšetřování a někdejší důkazy jsou dnes přešetřovány s využitím testů DNA, na jejich základě jsme rozhodli, že rozsudek nad panem Hodgsonem z roku 1982 byl chybný,“ uvedl Philip McTavish, detektivní šéfinspektor policie v Hampshire. Podle Hodgsonova advokáta vzorky DNA patří někomu jinému.

Hodgson mohl být na svobodě už před jedenácti lety

Zástupkyně obžaloby dnes u soudu řekla, že celý případ mohl být vyřešen již před 11 lety. V roce 1998 totiž právníci žádali o vzorky DNA k případu, ale soudní vědecká služba prý žádné nemohla najít. Policie nyní začala zkoumat, proč služba tehdy podala „chybné informace“, napsal list The Times.

„Je ohromné být znovu na svobodě,“ prohlásil dojatý Hodgson, když vycházel ze soudní síně v doprovodu svého bratra. Jinde na světě by ale mohl dopadnout i hůř. Ve Spojených státech by ho už nejspíš před lety popravili. A v Kolumbii strávil jistý Jorge Isaac Marin dokonce 54 let nespravedlivě za mřížemi, než se prokázalo, že nevraždil.