Počet amerických obětí v Iráku je nejnižší od začátku invaze

New York - Po šesti letech americké přítomnosti v Iráku je nyní nejnižší počet zabitých vojáků USA v zemi za jeden měsíc. Některé složky armády nepřišly při bojových operacích o vojáka už víc než rok. Počet úmrtí mimo válečné akce, například při dopravních nehodách, nyní v některých týdnech převyšuje počet padlých v boji. Ve čtvrtek to bude přesně šest let, kdy byla invaze do Iráku zahájena.

V řadách námořnictva USA nezemřel ve válečném nasazení v Iráku žádný voják od loňského února. V letectvu od loňského dubna a v námořní pěchotě od září. Celkové ztráty USA od začátku války dosahují 4260 osob, z nichž 3424 zemřelo v boji. Už první měsíc, v březnu 2003, činily 65 vojáků. O rok později jich přišlo o život 135 a v říjnu téhož roku rekordních 137.

Kritická situace byla v dubnu 2006, kdy padlo 126 jejích příslušníků. Po navýšení počtu jednotek, za něž byl tehdejší prezident George Bush kritizován doma i v zahraničí, se ztráty prudce snížily. Letos v únoru zemřeli v Iráku čtyři američtí vojáci, což je nejméně za celých šest let.

V Iráku přišlo o život také téměř 320 příslušníků spojeneckých armád, zejména Britů. Počet padlých na irácké straně není přesně znám. Různé odhady uvádějí od desítek až po stovky tisíc.