Svět je znepokojen papežovými výroky o prezervativech

Paříž - Bojovníci proti AIDS kritizují papeže, který absolvuje své vůbec první africké turné. Pobouřil je výrok Benedikta XVI., že šíření viru HIV nelze překonat distribucí kondomů. Ta podle něj situaci jen zhoršuje, katolická církev preferuje věrnost a sexuální zdrženlivost. Africký kontinent je přitom touto chorobou zasažen nejvíc ze všech.

„Sice nám nepřísluší soudit církevní doktrínu, ale domníváme se, že podobné projevy ohrožují politické programy veřejného zdraví a nezbytné principy na ochranu lidského života,“ uvedl mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Eric Chevallier.

Paříž tak ostře reagovala na papežův výrok, že problém AIDS nelze řešit pomocí prezervativů a že jejich používání naopak zhoršuje problém s touto vážnou nemocí. Benedikt XVI. uvedl, že nejlepší způsob, jak se nákaze vyhnout, je sexuální zdrženlivost. Toto je pro Francii nepřijatelné, údajně to může mít nedozírné zdravotní a lidské následky. Francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová-Narquinová dokonce rádiu RTL řekla, že papež „nabízí obludnou vědeckou nepravdu“, a poškozuje tak africké ženy, které mají problémy učinit z kondomu přijatelný nástroj ochrany.

Benedikta XVI. za jeho výrok kritizovala i německá vláda a zástupci Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS). „Pro nás je těžké to strávit, protože budeme muset znovu vysvětlit lidem lékařskou a vědeckou pravdu, že kondomy chrání proti AIDS a že tady není jiná cesta, jak se proti AIDS chránit,“ prohlásil Bertrand Audoin, vedoucí Sidaction Aids organisation.

Podle záznamů OSN z roku 2007 bylo v Subsaharské africe nakaženo 22 milionů lidí, což jsou skoro 2 třetiny z celkového počtu.

Církev by měla bránit chudé před hrozbami globalizace

Papež svoje turné po Africe zahájil v úterý, dnes navštívil Kamerun. Zde vyzval místní biskupy, aby bránili tradiční africkou rodinu před hrozbami modernity a zesvětštění a také aby ušetřili chudé lidi dopadů globalizace.

Benedikt XVI. dále dodal, že je povinností všech křesťanů, zejména těch nesoucích politickou a ekonomickou zodpovědnost, aby přispěli k budování „spravedlivějšího světa, ve kterém každý může žít důstojně“.

„V souvislosti s globalizací, kterou všichni známe, se církev zajímá zejména o ty, kteří jsou na tom nejhůře,“ řekl. „Posláním biskupa je být obráncem práv chudých,“ dodala hlava katolické církve.