Je pro Slováky lepší Radičová, nebo Gašparovič?

Bratislava - V sobotu Slováci volí nového prezidenta. O úřad hlavy státu se uchází sedm kandidátů včetně tří žen. Podle analytiků mají ale reálnou šanci pouze dva. Socioložka a bývalá ministryně práce Iveta Radičová, na jejíž kandidatuře se shodla opozice, a hlavní favorit voleb, prezident Ivan Gašparovič. Průzkumy naznačují, že první kolo nerozhodne, nového prezidenta tak Slováci poznají až po kole druhém, které se uskuteční 4. dubna. Kromě Radičové se o hlasy budou ucházet další dvě ženy - předsedkyně mimoparlamentní strany Svobodného fóra Zuzana Martináková a bývalá poslankyně za Komunistickou stranu Slovenska Dagmar Bollová. O post hlavy státu budou usilovat také bývalý disident František Mikloško, jehož kandidaturu podporují Konzervativní demokraté Slovenska, kandidát komunistů Milan Sidor a vysokoškolský profesor Milan Melník, kterého podporuje vládní strana ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara.

Gašparovič před pěti lety ve druhém kole porazil Vladimíra Mečiara

Kdysi byli dobří přátelé a spolupracovníci, dnes jsou hlavní nepřátelé a Mečiar Gašparovičovi škodí, kde může. „Je to jeho dnešní krédo, udělat vše pro to, abych nebyl prezidentem, když už jím nemůže být on,“ dodává Gašparovič, který se do povědomí slovenského národa zapsal mimo jiné jako milovník rychlých aut, loveckých trofejí a též folklóru. Nicméně jeho působení v úřadě prezidenta hodnotí politologové spíše kriticky. „Vždy si dával pozor na to, aby byl na straně náladové většiny, kam se pohnula předpokládaná nálada, tam se postavil prezident,“ komentuje jeho prezidentování politolog László Öllös.

Ivan Gašparovič nedělal před volbami žádnou velkou kampaň, podle analytiků spoléhal na to, že k opětovnému zvolení mu pomohou zejména populární tváře současné slovenské vlády. Patří mezi ně i slovenský premiér Robert Fico, který o spolupráci s Radičovou nechce ani slyšet. Vyhovuje mu současný prezident, ten mu totiž nijak neodporuje. Takový postoj by od Radičové asi těžko mohl čekat. Ta se domnívá, že Slovensko potřebuje na prezidentském postu změnu. Hlava státu by podle ní měla vystupovat aktivněji a Slovensko by mělo mít ve svém čele ženu. „Udělala jsem si své vlastní výzkumy a zdá se mi, že je zřejmě vhodná doba, kdy by důvodem nezvolení prezidenta nemuselo být pohlaví,“ tvrdí Radičová.

Radičová - největší Gašparovičův soupeř

Iveta Radičová byla ještě před čtyřmi roky uznávaná socioložka - vyučovala statistiku a zpracovávala průzkumy. Oproti Gašparovičovi má tedy obrovskou výhodu v tom, že o slovenském voliči ví asi jen málokdo víc. Přesto dvacetiprocentní náskok prezidentského rivala se jí zatím překonat nedaří.

Radičové kampaň byla zatím velmi mírná. Politologové však předpokládají, že pokud se Gašparovič a Radičová dostanou do druhého kola, nastoupí Radičová s daleko výraznější kampaní a nekonfliktnost půjde stranou. Zatím však Radičová útočit nehodlá. Slováky má přesvědčit její čistý štít a úspěchy v křesle ministryně práce.

„Já jsem si nepotřebovala poslance kupovat, protože mi zákony procházely u většiny z nich, jen dva poslanci z celé sněmovny mi pro ně nehlasovali, takže se umím dohodnout, umím komunikovat, jak s reprezentanty koalice, stejně tak i opozice,“ vysvětluje Radičová, proč je její kampaň nekonfliktní.

  • Ivan Gašparovič autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74566.jpg
  • Iveta Radičová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/746/74573.jpg