Ázerbájdžán má zaděláno na doživotního prezidenta

Baku - Přes devadesát procent voličů se v Ázerbájdžánu vyslovilo pro zrušení časového omezení funkčního období prezidenta na dva mandáty. To teoreticky umožní dosavadní hlavě státu Ilchamu Alijevovi zůstat u moci až do konce života. Druhé funkční období mu končí v roce 2013, dosavadní ústava třetí mandát za sebou nepovolovala.

Volební komise po sečtení hlasů z 54 procent volebních místností uvedla, že pro zrušení omezení funkčních období hlasovalo 92,2 procenta voličů. K volebním urnám přišlo 71 procent voličů navzdory výzvám opozice k bojkotu hlasování. Mnozí voliči jsou Alijevovi vděčni za období silného růstu, které tato osmimilionová kavkazská země zaznamenala v minulých letech.

V souběžném hlasování se voliči také vyslovili i k další desítce otázek, například zda by se v případě válečného stavu měly odkládat volby. Mnohé otázky byly ale podle organizací hájících novináře znepokojující, týkaly se například omezení práva fotografovat, natáčet lidi bez jejich povolení.

Sedmačtyřicetiletý Alijev byl do druhého pětiletého funkčního období zvolen loni v říjnu. V prezidentském úřadu vystřídal svého otce Gejdara Alijeva, který zemřel v prosinci 2003. Gejdar Alijev byl podobně jako bývalý ruský prezident Vladimir Putin příslušníkem sovětské tajné služby KGB a v 80. letech členem politbyra komunistické strany Sovětského svazu. V zemi, tehdy ještě svazové republice, vládl téměř bez přerušení od roku 1969.