Skippy už není náš kamarád - bude se střílet!

Canberra - Roztomilému televiznímu Skippymu odzvonilo, klokani jsou nebezpečné potvory. I tak by se dalo přeložit rozhodnutí australské metropole Canberry, která se chystá střílet na samotný symbol protinožců. Město totiž již delší dobu sužují přemnožení klokani, je jich tu nejvíce za posledních 100 let. Tamní vláda proto předložila plán na jejich odstřel, což sice podporuje většina veřejnosti, ale naráží to na odpor ochránců přírody. Klokani způsobují velké ekologické škody, protože spásáním trávy ohrožují přežití menších zvířat, která jsou na seznamu ohrožených druhů. Představují také velké nebezpečí pro dopravu, téměř pětina řidičů z Canberry už v minulosti zažila kolizi s klokanem.

Jak uvedla novinářka televize SBS Ika de Detrichová, podle posledního průzkumu je pro odstřel vačnatců 76 procent obyvatel Canberry. Stoupenci plánu také poukazují na to, že vzhledem k nemožnosti efektivnější biologické kontroly růstu klokaní populace je odstřel nejcitlivějším způsobem omezení počtu těchto živočichů, jak prohlásil šéf vlády australského Území hlavního města Jon Stanhope. Předseda Australského sdružení na ochranu divoké zvěře Pat O'Brien ale pohrozil protestními akcemi a namítá, že počet klokanů je sice vysoký, ale určitě nejsou přemnožení.

Canberra má jednu z nejhustších populací klokanů obrovských (Macropus giganteus) v Austrálii. Dosahují až 120 centimetrů, mohou vážit až 65 kilogramů a jsou běžně k vidění v místních parcích i na jiných místech ve městě. Vláda Území hlavního města se od roku 1998 podílela na vývoji antikoncepce pro klokany, ale ve volné přírodě žádný takovýto prostředek zatím nefunguje. Vládní zpráva také vyloučila další návrhy jako chytání klokanů do pastí a jejich odvážení na místa s řidším výskytem, protože takovýto proces je údajně drahý, nevyzkoušený a nelogický vzhledem k tomu, že tomuto živočišnému druhu nehrozí vyhynutí. Loni bylo v opuštěném vojenském prostoru u Canberry zabito na 400 klokanů. Použity byly smrtící injekce, protože odstřel na tomto místě byl shledán nebezpečným.

Klokan
Zdroj: ČT24