Netanjahu představí novou vládu v Izraeli

Jeruzalém - Svoji pravicovou vládu se budoucí izraelský premiér Benjamin Netanjahu chystá představit v pondělí. Do svého kabinetu zatím získal jako koaličního partnera jen ultrapravicovou stranu ruských imigrantů Izrael je náš domov. Zákonná lhůta pro představení nové vlády trvá do konce tohoto týdne. Jinak by musel požádat prezidenta Šimona Perese o její prodloužení o dva týdny.

Netanjahu, jehož Likud skončil ve volbách 10. února na druhém místě o pouhé jedno křeslo za centristickou stranou Vpřed (Kadima), usiloval o vytvoření široké vládní koalice s Kadimou, vedenou současnou ministryní zahraničí Cipi Livniovou. Jejich jednání ale zatím nepřinesla výsledek. Zatímco Livniová prosazuje řešení v podobě vzniku samostatného palestinského státu, Netanjahu se chce nejprve soustředit na posílení palestinské ekonomiky a konfliktní témata jako vymezení hranic, palestinská suverenita či izraelské osady odložit na později. Šéf Likudu nepřestává jednat o zapojení Kadimy a Strany práce do vlády i za předpokladu pozdější revize už uzavřených koaličních dohod.

Likud si ve 120členném zákonodárném sboru zajistil 27 křesel, strana Izrael je náš domov 15 mandátů. Předseda ultrapravicové formace Avigdor Lieberman by se měl stát v nové vládě ministrem zahraničí. Benjamin Netanjahu, který vládu sestavuje, znovu oslovil stranu práce, kterou vede dosavadní ministr obrany Barak. Netanjahu mu za to slíbil ponechání si ministerského křesla. Kdyby se strana práce do vlády opravdu dostala, tak se dá očekávat, že by řada levicově orientovaných členů odešla, protože tvrdí, že do pravicové vlády Netanjahua nepatří.

Mezi uskupeními, která by se mohla zapojit do budoucí Netanjahuovy vlády, figurují ultraortodoxní strana Šas s 11 poslanci. Podle izraelského rozhlasu ale Likud naráží na obtíže ve snaze uzavřít s těmito formacemi koaliční dohody.