Usmiřovací rozhovory palestinských stran pozastaveny

Káhira - Vyjednávání mezi palestinskými stranami v Egyptě skončilo bez úspěchu. Soupeřící frakce se nedokázaly dohodnout na vytvoření vlády národní jednoty, jednání má být však během několika dní obnoveno. Oznámili to palestinští předáci. Datum pro obnovení rozhovorů má stanovit Egypt.

V Káhiře jednali zástupci Fatahu a radikálního hnutí Hamasu od 10. března. Cílem mělo být jejich vzájemné usmíření a vytvoření vlády národní jednoty.

„Vyřešili jsme 85 procent problémů, ostatní budou dořešeny, až se vrátí Umar Sulajmán z Washingtonu,“ řekl člen ústředního výboru Fatahu Nábil Šás. Umar Sulajmán je šéf egyptské zpravodajské služby, která vnitropolitické rozhovory zprostředkovává. Podle Vásila abú Júsufa z Palestinské fronty osvobození se Hamas a Fatah prý mimo jiné nemohly dohodnout na zákonu o volbě prezidenta a parlamentu.

Podle egyptského politika, který si nepřál být jmenován, se Sulajmán snažil přimět Washington k pružnějšímu postoji vůči Hamasu, aby se radikální hnutí mohlo podílet na mezinárodně uznávané vládě.

Takzvané blízkovýchodní kvarteto (Spojené státy, Rusko, OSN a Evropská unie) odmítá s Hamasem jednat a požaduje, aby uznal Izrael, zřekl se násilí proti němu a přistoupil na předchozí mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci. To Hamas odmítá.