Výbuch podvodní sopky v Tichomoří vyvolal tsunami

Nuku'alofa - Výbuch podvodní sopky a následné zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály u tichomořského souostroví Tonga vyvolalo vlnu tsunami. Ta by podle amerických úřadů mohla v oblasti způsobit rozsáhlé škody, napsala agentura Reuters.

„Údaje o hladině moře potvrzují, že byla vyvolána tsunami. Tato tsunami mohla zpustošit pobřeží v regionu poblíž epicentra zemětřesení,“ uvedlo americké středisko.

Varování před vzedmutím hladiny moře obdržely vedle Tongy i Americká Samoa, Samoa, Fidži a další ostrovy. Varování dostaly kromě přilehlých ostrovů také pobřežní oblasti Havaje, kde se může zvýšit hladina moře a mohou zesílit mořské proudy.

Otřesy trvaly asi 20 vteřin. Jejich ohnisko je podle amerického geologického úřadu asi 200 kilometrů jižně až jihovýchodně od hlavního města Nuku'alofa a je v hloubce přibližně 10 kilometrů. Informace o zraněných či škodách zatím nejsou k dispozici.

Zemětřesení předcházel výbuch podvodní sopky

Zemětřesení přišlo dva dny poté, co nedaleko souostroví vybuchla podvodní sopka a do výšky stovek metrů začala chrlit gejzíry vody a oblaka dýmu. Úřady uklidňovaly, že nic nehrozí a je nepravděpodobné, že by mohla vlna tsunami vzniknout. I přes skutečnost, že se po zemětřesení nebezpečná vlna nakonec vytvořila, zůstávají tamní obyvatelé klidní. Podle zpráv BBC lidé na Tonze nadále zůstávají na plážích.

Hrozbou není jen tsunami, ale také popel plný pevných částic vržený sopkou do ovzduší. Sloup dýmu totiž komplikuje leteckou dopravu: „Mohl by poškodit letecké motory, takže byste se rozhodně neměli dostat do něj, ani se zdržovat nikde, kam má namířeno,“ varuje před riziky vulkanolog Hurst.

Sopky ovlivňují i podnebí planety

Podmořské vulkány mají navíc velký vliv na podnebí, popel z tonžského vulkánu se podle vědců ale pravděpodobně do stratosféry nedostane. „Velká erupce vulkánu Pinatubo v devadesátých letech snížila teplotu na severní polokouli o 0,2° Celsia, stejně jako El Niño. Současná erupce se jí ale silou ani neblíží,“ uzavírá geochemik z Macquarie University v Sydney Simon Turner.

Tonga je součástí takzvaného ohňového prstence, pásma se silnou sopečnou aktivitou a časými zemětřeseními. Podobná erupce podmořského vulkánu tam byla naposledy k vidění v roce 2002.

Vydáno pod