Rusko doufá, že skončí rozepře kvůli protiraketové obraně

Moskva - Rusko a Spojené státy mají šanci na ukončení svých sporů ohledně protiraketové obrany v Evropě. Řekl to dnes mluvčí ruského ministerstva obrany Andrej Něstěrenko. Podle něho je důvodem snaha amerického prezidenta Baracka Obamy přehodnit plány na vybudování protiraketového štítu, jehož radarová část by měla stát v Česku a silo s deseti raketami v Polsku.

„Výsledky našich prvních kontaktů s představiteli Obamovy vlády vypadají povzbudivě,“ cituje agentura AP Něstěrenka. Mluvčí ministerstva obrany se rovněž vyjádřil, že je to nová šance, kterou Rusko nesmí propásnout. Rusko-americké vztahy se ochladily za vlády prezidenta George Bushe. Moskvu podráždily jeho plány na vybudování protiraketové obrany, do níž by byly zapojeny státy, které bývaly sousedy někdejšího Sovětského svazu a nyní jsou členy NATO.

Obama se ještě nevyjádřil, jak hodlá postupovat, ale upozornil Moskvu, že snížení jaderné hrozby Íránu by také omezilo potřebu protiraketového štítu v Evropě. Něstěrenko také podotkl, že Rusko a USA budou jednat o nové smlouvě o omezení strategických zbraní, která nahradí smlouvu START, jejíž platnost vyprší v prosinci. Jedním z témat jednání o kontrole zbraní bude americký plán vybavit strategické rakety nejadernými hlavicemi. Jednání o nové smlouvě o kontrole zbrojení by měla začít brzo po Obamově první schůzce s ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem v Londýně 1. dubna.

Vydáno pod