Obama ve videonahrávce nabídl Íránu nový začátek

Washington - Americký prezident Barack Obama ve speciální videonahrávce nabídl Íránu „nový začátek“ v diplomatických vazbách, které by udělaly tečku za desítkami let nevraživých vztahů mezi oběma zeměmi. Obama také potvrdil svá nedávná slova, že USA chtějí s Íránem zahájit přímý dialog, a odklonil se od politiky svého předchůdce George Bushe, který Írán pasoval do pomyslné „osy zla“. Informovala o tom agentura Reuters.

„Má administrativa se teď zavazuje k diplomacii, která se vypořádává s řadou témat a usiluje o konstruktivní vazby,“ pronesl Obama ve videonahrávce zaslané vybraným médiím na Blízkém východě při příležitosti oslav příchodu staroperského Nového roku Nou-rúzu. Americký prezident prohlásil, že Spojené státy chtějí, aby Írán zaujal „právoplatné místo v komunitě národů“, ale zároveň zdůraznil, že Teherán musí vyvinout také vlastní iniciativu k dosažení usmíření.

„Máte právo - ale to souvisí se skutečnou odpovědností a nemůže být dosaženo pomocí terorismu a zbraní, nýbrž pomocí mírových skutků, které dokazují opravdovou velikost íránského lidu a civilizace,“ uvedl Obama. „Měřítkem této velikosti není schopnost ničit. Je to vaše prokázaná schopnost stavět a tvořit,“ dodal patrně s odkazem na kontroverzní íránský jaderný program, o kterém USA míní, že má za cíl vybudovat jaderné zbraně. Teherán toto tvrzení odmítá a trvá na tom, že jádro vyvíjí čistě pro mírové účely.

Írán žádné zvláštní nadšení neprojevil

Z Íránu na Obamův videovzkaz přišla jen vlažná reakce. Teherán snahu sice uvítal, zároveň ale Washington vyzval, aby napravil zlo, které podle něj v Íránu napáchal. „Pokud nám chce nabídnout ruku na usmířenou, musí změnit své chování, uznat své chyby a projevit snahu o nápravu. Musí také přehodnotit sankce, které na nás uvalili,“ zaznělo od poradce íránského prezidenta.

Americko-íránské vztahy jsou na bodu mrazu od přelomu sedmdesátých let. Za celou dobu se oběma zemím nepodařilo diplomatické styky obnovit.