Astronauté úspěšně připevnili solární panely

Mys Canaveral - Astronauté z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dnes ve volném prostoru namontovali na orbitální komplex nosník s posledním párem solárních panelů a splnili tak hlavní úkol své mise na oběžné dráze, kam je vynesl raketoplán Discovery. Na palubu stanice se Steven Swanson a Richard Arnold II vrátili po zhruba šesti hodinách, napsala agentura AP.

„Nešlo to tak hladce, jak jsme doufali, ale chlapci odvedli skvělou práci,“ vzkázal kontrolnímu centru na Zemi astronaut Joseph Acaba. Swansonovi a Arnoldovi se podařilo úkol splnit. V pátek by měly být solární panely rozvinuty.

Posádka raketoplánu, který přistál u ISS před dvěma dny, přemístila nosník ve středu pomocí robotického ramene z útrob Discovery k místu jeho uchycení. Dvojice Američanů měla za úkol 14 metrů dlouhý a 14 tun vážící segment připojit k pravé straně ISS. Poté odstranila zámky, které drží solární panely, aby mohla být 35 metrů dlouhá křídla roztažena.

ISS v tuto chvíli zdobí šest slunečních kolektorů. Rozvinutím poslední dvojice se zkompletuje jejich počet na osm - čtyři na každé straně vesmírného komplexu. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) je potřebuje k zajištění dostatečných dodávek energie pro plánované květnové rozšíření stálé posádky stanice ze tří astronautů na šest a zahájení plného vědeckého provozu. NASA plánuje ISS plně dobudovat příští rok, než pošle raketoplány do výslužby.

Práce na ISS
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo