Netanjahu dostal další dva týdny na vytvoření vlády

Jeruzalém - Další dva týdny na sestavení nového kabinetu dnes dostal jmenovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Šéf pravicového bloku Likud žádal prezidenta Šimona Perese o prodloužení původní měsíční lhůty ke zformování vlády, aby získal čas na přesvědčení umírněných stran ke vstupu do koalice.

Netanjahuovi měla vypršet zákonem daná měsíční lhůta koncem tohoto týdne. Izraelské zákony ovšem umožňují v případě nutnosti dobu ke zformování kabinetu prodloužit až na šest týdnů, v tomto případě tedy do 3. dubna.

Netanjahu se nyní snaží přesvědčit i Ehuda Baraka

Nyní se Netanjahu snaží přesvědčit k začlenění do koalice především Stranu práce dosluhujícího ministra obrany Ehuda Baraka, jež se v únorových volbách umístila na čtvrtém místě s 13 mandáty ve 120členném zákonodárném sboru.

Ve středu vyzval Barak své stranické kolegy, aby návrh na účast v pravicové vládě znovu zvážili. Podle něj by se Strana práce měla v „zájmu státu“ do vlády začlenit a působit v ní jako protiváha k extrémismu.

Designovaný premiér má za sebou neúspěšná jednání s Cipi Livniovou

Netanjahu v průběhu uplynulých týdnů rovněž neúspěšně jednal s centristickou stranou Vpřed (Kadima) dosavadní ministryně zahraničí Cipi Livniové, která v únorových volbách zvítězila s 28 parlamentními křesly.

Jestliže se Netanjahuovi nepodaří přizvat další umírněné do vlády, bude nucen sestavit nestabilní koalici z ultrapravicových stran, která by s největší pravděpodobností znamenala zhoršení vztahů Izraele s mezinárodním společenstvím.

Netanjahu uzavřel v pondělí koaliční dohodu s ultrapravicovou stranou ruských imigrantů Izrael je náš domov v čele s Avigdorem Liebermanem, jemuž má údajně připadnout post ministra zahraničí. Likud si ve 120členném zákonodárném sboru zajistil ve volbách 27 křesel, strana Izrael je náš domov získala 15 mandátů. Toto spojenectví tak nezajišťuje Likudu absolutní většinu v parlamentu.

  • Ehud Barak autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/239/23884.jpg
  • Cipi Livniová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/533/53265.jpg
Vydáno pod