Sedmnáctiletý uličník střílel v Lyonu po lidech u mateřské školy

Paříž - Sedmnáctiletý mladík dnes ve francouzském Lyonu střílel ze vzduchovky po kolemjdoucích ženách, které mířily do nedaleké mateřské školy vyzvednout děti během polední pauzy. Zasáhl přitom 11 osob, třem způsobil drobná poranění. Původní zprávy hovořily o osmi zraněných. Mladík večer skončil ve vazbě, i když žádné z dětí nebylo zraněno a ze strany pachatele šlo spíše o klukovinu. Někteří rodiče ale neskrývali rozhořčení nad "odporným" činem, v živé paměti totiž zůstává nedávná tragédie ve Winnendenu.

Chlapce zatkli policisté doma nedaleko místa činu. Vyšetřovatelům se k útoku přiznal. Zabavena byla i zbraň, z níž se střílelo, a do vazby šli i tři jeho kamarádi, kteří byli odpoledne s ním. Podle prokurátora Xaviera Richauda šlo ale spíše o nezodpovědnou klukovinu a rozhodně ne o „šíleného střelce“. Nebyl tu podle něj očividný úmysl ohrozit někoho na životě.

Během incidentu nebylo zasaženo ani ohroženo žádné dítě, protože se odehrál před otevřením brány školky. Při dvouhodinové polední pauze odvádějí někteří rodiče předškoláky na oběd domů. V místě střelby operovala přivolaná policejní zásahová jednotka, protože zpočátku nebylo jasné, jak vážná situace je - zvláště s ohledem na masakr, který se před několika dny odehrál na střední škole v německém Winnendenu. K vyděšeným rodinám byl přivolán psycholog. Policisté se při pátrání řídili výpočty expertů na balistiku a pachatele brzy dopadli.