Africká unie vyloučila Madagaskar, odsoudila protiústavní režim

Addis Abeba - Africká unie (AU) dnes ze svých řad vyloučila Madagaskar a zároveň se postavila proti způsobu získání prezidentského postu Andryho Rajoeliny. Označila ho za protiústavní a připojila se tak k řadě mezinárodních organizací, mimo jiné EU a OSN, které vyslovily znepokojení nad vývojem na Madagaskaru. USA dnes oznámily, že zastaví veškerou pomoc Madagaskaru s výjimkou humanitárních dodávek.

„AU rozhodla v souladu se stanovami vyloučit Madagaskar z účasti na institucích a orgánech unie,“ řekl předseda Mírové a bezpečnostní rady AU Bruno Nogoma Zidouemba. „Rada se domnívá, že to, co se stalo na Madagaskaru, je neústavní změna vlády,“ dodal.

Čtyřiatřicetiletý Rajoelina se moci ujal v úterý po měsících stávek a protestů proti předešlému prezidentovi Marcu Ravalomananovi. Ravalomanana po rezignaci předal moc armádě a ta do čela země postavila bývalého starostu hlavního města Antananariva Rajoelinu. Týdny nepokojů a boje o moc stály život nejméně 135 lidí, znamenají zničenou ekonomiku a znepokojení zahraničních investorů.

Možná přijdou sankce

AU požaduje, aby nová vláda země během šesti měsíců vypsala nové volby a postupovala tak podle ústavy. Zidouemba upozornil, že AU se brzo sejde a projedná možnost vyhlášení sankcí vůči Madagaskaru. O sankcích uvažuje i Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), jehož je Madagaskar členem.

Nový režim na Madagaskaru se brání obvinění ze státního převratu. „Nemyslíme si, že je to státní převrat. Je to přímé vyjádření demokracie,“ řekl premiér přechodné vlády Monja Roindefo. „Co lze říci boji za svobodu a demokracii? Jaký zločin tady byl spáchán? Vysvětlíme celému světu naši věc… Lid žádal svobodu a armáda se připojila k lidovému hnutí, ale nechopila se moci… Věříme, že mezinárodní společenství to pochopí,“ dodal.

USA zastaví veškerou nehumanitární pomoc

Evropská unie už ve čtvrtek večer označila změnu režimu na Madagaskaru za státní převrat a Washington odsoudil převedení moci na Rajoelinu za nedemokratický krok. „Vzhledem k tomuto vývoji USA přeruší veškerou nehumanitární pomoc Madagaskaru,“ řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Robert Wood. USA loni poskytly Madagaskaru pomoc ve výši 86,2 milionu dolarů (přibližně 1,7 miliardy korun). Pomoc Madagaskaru zmrazilo i Norsko a změnu vlády v této africké zemi odsoudila i německá vláda a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.