USA se zkouší s Íránem domluvit na „novém začátku“

Washington/Teherán/Brusel - Americký prezident Barack Obama dnes ve videonahrávce nabídl Íránu "nový začátek" v diplomatických vazbách, které by udělaly tečku za desítkami let nevraživých vztahů mezi oběma zeměmi. Teherán vzápětí Obamovu nabídku přivítal, zdůraznil ale, že od Washingtonu očekává konkrétní kroky vedoucí k nápravě "minulého zla". Za pozitivní označila Obamův postoj vůči Íránu i Evropská unie.

„Má administrativa se teď zavazuje k diplomacii, která se vypořádává s řadou témat a usiluje o konstruktivní vazby,“ pronesl Obama ve videonahrávce zaslané vybraným médiím na Blízkém východě při příležitosti oslav příchodu staroperského Nového roku. Prezident prohlásil, že Spojené státy chtějí, aby Írán zaujal „právoplatné místo v komunitě národů“, ale zároveň zdůraznil, že Teherán musí vyvinout také vlastní iniciativu k dosažení usmíření.

Měřítkem velikosti íránského lidu by neměla být schopnost ničit

„Máte právo - ale to souvisí se skutečnou odpovědností a nemůže být dosaženo pomocí terorismu a zbraní, nýbrž pomocí mírových skutků, které dokazují opravdovou velikost íránského lidu a civilizace,“ řekl Obama. „Měřítkem této velikosti není schopnost ničit. Je to vaše prokázaná schopnost stavět a tvořit,“ dodal zjevně s odkazem na kontroverzní íránský jaderný program, o kterém USA míní, že má za cíl vybudovat jaderné zbraně. Teherán toto tvrzení odmítá a trvá na tom, že jádro vyvíjí čistě pro mírové účely.

Právě obavy z jaderných ambic Íránu vedly Obamova předchůdce George Bushe k úvahám o rozšíření amerického protiraketového deštníku i do oblasti střední Evropy. Obama také potvrdil svá nedávná slova, že USA chtějí s Íránem zahájit přímý dialog a že se odklonil od Bushovy politiky, která Írán pasovala do pomyslné „osy zla“.

„S ochotou přijímáme přání amerického prezidenta dát stranou rozpory z minulosti. Prostředkem, jak toho dosáhnout, ale nemůže být jednostranný požadavek, aby Írán zapomněl na agresivní chování USA v minulých letech,“ reagoval na Obamův návrh úřad íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda. Podle íránské strany „Spojené státy musejí uznat své minulé chyby a napravit je, aby bylo možné odstranit rozpory mezi oběma zeměmi“.

Ahmadínežádův tiskový poradce Alí Akbar Džavánfekr ujistil, že Teherán je připraven „upustit od animozit vůči USA a napravit rozpory mezi oběma zeměmi“. „Akceptujeme všechny projevy dobré vůle přicházející od americké vlády. Pokud dobrá vůle prezidenta Obamy neznamená jen pouhá slova, ale budou ji následovat i konkrétní činy, íránská vláda stejně jako íránští představitelé se k němu neobrátí zády,“ zdůraznil mluvčí.

Chameneí Obamovi nevěří

Nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Sejjed Alí Chameneí však na Obamova slova reagoval tím, že nevidí žádnou změnu v americké politice vůči Íránu. „Ohánějí se heslem změny, ale v praxi žádnou změnu vidět není… My jsme ji neviděli,“ řekl ajatolláh Chameneí v projevu ve městě Mašhad na severovýchodě Íránu, který přenášela íránská televize. Americkou změnu označil Chameneí jen za slova. „Budeme sledovat a posuzovat. Až se změníte, naše chování se změní,“ dodal v projevu při příležitosti oslav příchodu staroperského Nového roku Nourúzu.

Izraelský prezident Šimon Peres se v rozhlase obrátil na íránský lid a vyzval jej, aby skoncoval s protiizraelskou politikou Teheránu. Obamovu nabídku uvítalo i Rusko. Podle náměstka ministra zahraničí Sergeje Rjabkova „začátek zásadního dialogu usnadní obnovení důvěry ve výlučně mírovou povahu íránského jaderného programu“.

Obamovu nabídku Teheránu přivítal v Bruselu rovněž šéf evropské zahraniční politiky Javier Solana. „Věřím, že jde o velmi konstruktivní poselství, které otevře novou kapitolu ve vztazích s Íránem,“ řekl Solana novinářům. Vyjádřil přitom naději, že „Írán bude tomu, co prezident Obama řekl, věnovat pozornost“.

Obama se ve svém projevu zmínil i o možnosti, že by obě země mohly spolupracovat při řešení konfliktů v Afghánistánu a Iráku. Upozornil, že USA i Írán mají společné nepřátele v islámských militantních hnutích Al-Káida a Taliban. Připomněl, že Washington i Teherán by mohly těžit i ze spolupráce na poli energetiky.

Mahmúd Ahmadínežád
Zdroj: ČT24