KLDR potvrdila zadržení dvou amerických novinářek

Soul - Severní Korea dnes potvrdila, že 17. března zadržela dvě americké novinářky natáčející u hranic KLDR s Čínou. Dosavadní zprávy uváděly, že novinářky natáčely z čínského území, ovšem KLDR tvrdí, že "nelegálně překročily hranici". Laura Lingová a Euna Leeová, které pracují pro společnost Current TV, údajně neuposlechly výzvu pohraničníků na ukončení filmování severokorejského území.

„Dvě Američanky byly zadrženy 17. března, když nelegálně pronikly na území KLDR překročením hranice mezi KLDR a Čínou. Kompetentní orgány nyní tento případ vyšetřují,“ napsala bez dalších podrobností oficiální severokorejská tisková agentura KCNA.

Komunistická Severní Korea tak potvrdila informaci Spojených států, podle nichž severokorejští pohraničníci zadrželi dvě americké novinářky korejského původu, které přes řeku Ja-lu-ťiang, tvořící hranici mezi KLDR a Čínou, natáčely reportáž.

Podle dostupných informací pohraničníci zadrželi novinářky Lauru Lingovou a Eunu Leeovou na čínském území. Reportérky údajně neuposlechly jejich výzvu, aby přestaly severokorejský břeh řeky filmovat. Neupřesněné diplomatické zdroje nicméně uvedly, že novinářky vstoupily na zamrzlou hraniční řeku.

Obě zadržené ženy pracují pro společnost Current TV, která sídlí v Kalifornii a poskytuje internetové zpravodajství. Žurnalistky prý připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Americké i čínské úřady incident z úterního rána prošetřují.

Incident přichází v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově kvůli společnému cvičení amerických a jihokorejských vojáků, které je podle prohlášení KLDR přípravou na invazi do Severní Koreje. Pchjongjang rovněž oznámil, že ve dnech 4. až 8. dubna uskuteční připravovaný start komunikační družice na vesmírnou dráhu. Washington se však domnívá, že ve skutečnosti jde o test rakety, která by mohla nést jadernou hlavici a doletět až na americké území.

Severní Korea zveřejnila nové snímky Kim Čong-ila, které mají potvrdit jeho dobrý zdravotní stav.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod