Gašparovič v prvním kole voleb na Slovensku vítězem

Bratislava - Podle očekávání získal největší počet hlasů v prvním kole prezidentských voleb na Slovensku dosavadní prezident Ivan Gašparovič. Na zvolení v prvním kole mu však 46,71 procenta hlasů nestačilo. V druhém kole, které se koná za dva týdny, se utká s opoziční kandidátkou Ivetou Radičovou, která za ním překvapivě zaostala jen o osm procent hlasů. Oba politici jsou s výsledkem spokojeni, podle odborníků ale teprve teď pro ně začíná skutečný boj.

„Jsem přesvědčený, že druhé kolo nebude mít jiný výsledek,“ řekl k výsledkům Gašparovič. Zmenšující se náskok před Radičovou nechtěl komentovat. Svou rivalku však neváhal kritizovat. Řekl, že i ve druhém kole volič pozná, co je kamufláž a co realita.

Radičová, která je první ženou v historii, jež se dostala do druhého kola prezidentských voleb, neskrývala radost z výsledku. „Ten rozdíl je příjemným zjištěním, ale má v sobě jedno vážné poselství. To zní: Když někdo otevře svoje srdce, když někdo hovoří s občany upřímně, tak potom dostane velmi dobrou známku za test svojí práce,“ zdůraznila. Radičová zaostala za Gašparovičem o 8,66 procenta hlasů. Poslední průzkumy jí však předpovídali ztrátu zhruba dvakrát tak velkou.

Ostatní kandidáti si od favoritů drží odstup

Výsledky dalších pěti kandidátů na post hlavy státu potvrdily odhady předvolebních průzkumů, které pětici nedávaly velké šance na úspěch. Volební zisk ani jednoho z nich nepřekročil šest procent.

I volební účast byla v souladu s očekáváním poměrně nízká. Hlasování se zúčastnilo 43,63 procenta oprávněných voličů. Ve srovnání s předchozími volbami hlav státu se tak potvrdil trend klesajícího zájmu voličů.

Kdo nakonec vyhraje?

Gašparovič s Radičovou se znovu střetnou ve druhém kole voleb, které se bude konat 4. dubna. Podle politologa Erika Laštice budou pro Radičovou klíčoví voliči Strany maďarské koalice. Zároveň však upozornil, že by opoziční kandidátka mohla přílišnou hrou na maďarskou kartu ztratit. Radičová vyhrála vedle bratislavského, banskobystrického a košického obvodu i v jižních oblastech Slovenska, kde žije silná maďarská menšina.

Podle odborníků rozhodne především kampaň, která vlastně začne teprve nyní. Pravděpodobně ji budou provázet i „podpásové údery“. Zejména Radičová takový postup zatím odmítala, ale bude-li chtít vymazat Gašparovičův osmiprocentní náskok, zřejmě k nim bude muset sáhnout. Hlavně se ale bude muset zaměřit na nerozhodnuté. „Pokud chce Iveta Radičová vyhrát, tak během následujících dvou týdnů bude muset mobilizovat voliče kandidátů, kteří nepostoupili, nerozhodnuté a voliče maďarské národnosti kteří nevolili tak, jako si ona zřejmě představovala,“ shrnul politolog Ján Baránek.