Papež končí africké turné, v Angole přilákal na mši milion lidí

Luanda (Angola) – Papež Benedikt XVI. na závěr své cesty po Africe sloužil nedaleko angolské metropole Luandy mši pod širým nebem. Na bohoslužbu vedenou hlavou katolické církve se přišel podívat asi milion lidí. Benedikt při mši Afričany vyzval, aby odehnali "mračna zla" v podobě válek, korupce a kmenových rozbrojů a aby vykročili na novou cestu k míru a prosperitě. Vyjádřil také lítost nad smrtí dvou žen, které v sobotu ušlapal dav spěchající poslechnout si papežův projev. Popřál také brzké uzdravení čtyřiceti lidem, kteří byli v tlačenici před projevem zraněni.

„Vyjadřuji svou soustrast jejich rodinám a přátelům i hlubokou bolest, protože se to stalo, když se na mě šly podívat,“ řekl papež mohutnému davu, který se dnes shromáždil na prašném prostranství v blízkosti městské cementárny.

V dnešním projevu se papež dotkl problému, který ničí řadu míst v Africe. Celý kontinent podle něj příliš často zažíval „ničivou moc občanských válek, pád do víru nenávisti a pomsty, zmar úsilí generací dobrých lidí“. Afriku i v současnosti sužuje několik ozbrojených konfliktů včetně ohnisek násilí v Kongu, Dárfúru a Somálsku.

„Tragické je, že mračna zla zahalila Afriku včetně tohoto milého angolského národa,“ řekl papež o zemi, kde sedmadvacet let trvající občanská válka skončila v roce 2002. Než udělil shromážděným věřícím tradiční požehnání, označil papež Afriku za „kontinent tolik naplněný nadějí a tolik žíznící po spravedlnosti a míru“.

V předchozích projevech papež kritizoval především rozbujelou korupci v afrických zemích.

Vydáno pod