Další český řidič kamionu obviněn z převozu ilegálních migrantů

Řím - Afgánští běženci dostali v Itálii do vězení českého řidiče kamionu. Policie je našla schované v jeho autě během plavby na trajektu z Řecka. Šoférovi hrozí až čtrnáctiletý trest. Jeho zaměstnavatel i blízcí odmítají, že se zapojil do pašování lidí. Podle nich totiž o uprchlících netušil. Na této trase to ovšem není ojedinělý případ.

Mělo jít o rutinní cestu. Naložit v Řecku pomeranče a pak vyrazit do Čech. Pro 54letého řidiče Miroslava Jarouška nic neobvyklého. Spolu se svým kolegou, který řídil druhý kamion, se po vstupní kontrole nalodili v řeckém v přístavu Patras a mířili do italské Ancony. Po několika hodinách na trajektu ale pan Jaroušek zažil peklo. Do kajuty pro něj přišli policisté a chtěli otevřít chladírenský návěs, odkud se ozývalo volání o pomoc.

Jak se svěřil kolega pana Jarouška, řidič kamionu za ním přišel v otřeseném stavu s tím, že má v návěsu sedmnáct běženců, kteří byli přiotrávení. Šéf firmy, pro kterou pan Jaroušek pracuje, k tomu dodal: „Na lodi nemůže běžet agregát, tak ho vypnul a tím pádem došlo k přidušení těchto běženců.“ Proto si myslí, že o lidech ve svém kamionu nemohl vědět, a věří mu natolik, že by za něj dal i ruku do ohně. Podle něj se stal obětí organizované skupiny. To potvrdil i majitel firmy slovy: „Sami ti běženci vypověděli, že je do našeho kamionu v noci pustil nějaký pan Ali, který je tam přivezl.“

Úplně stejný scénář na stejné trase dostal už v prosinci na 10 let do vězení řidiče ostravské dopravní firmy. Její šéf Vladimír Mikulajčík proto varuje všechny řidiče kamionů: Buďte ostražití. Místní totiž podle něj vědí, jak tyto zámky překonat a jak se dovnitř návěsu nepozorovaně dostat.

Řecké ani italské ministerstvo vnitra netuší, kolik řidičů se do podobných situaci dostává. V únoru došlo v Řecku k masivní blokádě dopravců, a to i přístavu Patras. Ten zaplavují tisíce imigrantů především z Afriky, Íránu, Pákistánu a Iráku. Vláda plánuje navýšit policejní posily ve městě o 40 až 50 mužů a poskytnout ovládací orgán přístavu, který umožní monitoring a vyhledávání ilegálních migrantů skrytých v kamionech.

Advokát pana Jarouška teď žádá italský soud, aby vyšetřování probíhalo na svobodě. Rozhodnutí by mohlo padnout do dvou týdnů. Kdy začne hlavní líčení se neví. Druhý český řidič se proti 10letému trestu odvolal. V italském vězení stále zůstává.