Obama: USA musejí počítat i s odchodem z Afghánistánu

Washington - Problémy v Afghánistánu není možné řešit jen vojenskou silou. Spojené státy musí mít připravenou také ústupovou strategii, a to i přesto, že se v současné době chystají výrazně zvýšit počet vojáků bojujících na afghánském území proti radikálům z hnutí Taliban. Americký prezident Barack Obama to řekl v pořadu 60 minut televizní stanice CBS. V Afghánistánu je podle něj třeba více se soustředit na ekonomický rozvoj. Zdůraznil také, že Spojené státy nemohou přihlížet situaci, kdy se pohraniční oblasti Pákistánu stávají útočištěm povstalců a teroristů.

„Naším cílem je komplexní strategie. Ta musí zahrnovat i strategii odchodu. Musí být patrné, že to není nekonečná záležitost,“ řekl Obama v interview. Hlavním úkolem americké mise v Afghánistánu má podle prezidenta i do budoucna zůstat předcházení útokům ze strany příznivců Talibanu. Ke zhruba 34 tisícům amerických vojáků rozmístěných nyní v Afghánistánu má za tímto účelem podle Obamova nařízení z minulého měsíce přibýt dalších 17 tisíc. Efektivní plán pro Afghánistán ale musí podle Obamy obsahovat i pomoc afghánské ekonomice a zlepšení vztahů USA s Pákistánem a dalšími mocnostmi v regionu.

Za velkou výzvu pro armádu označil Obama „destabilizující hranici“ mezi Afghánistánem a Pákistánem, kde se podle předpokladů skrývají vůdci Talibanu a al-Káidy a kde mají povstalci základny, z nichž podnikají útoky na afghánské území. „To bude tvrdý oříšek. Ale nemůžeme nechat teroristy jen tak sedět v bezpečí a plánovat další spiknutí,“ uvedl americký prezident. „Musíme zajistit, aby al-Káida již nezaútočila na Spojené státy, na americké zájmy ani na naše spojence. To je naší prioritou,“ připomněl Obama v rozhovoru původní poslání americké mise v Afghánistánu.

Vydáno pod