Terorista z Bombaje stanul před soudem

Dillí - V indické Bombaji začal proces s mužem obviněným z listopadového teroristického útoku na město. Muhammad Amir Kasab je jediný z deseti útočníků, který přežil. Během tří dnů teroristé na několika místech Bombaje zabili 166 lidí. Obviněný dnes u soudu potvrdil, že je z Pákistánu, a požádal o právní pomoc. Datum dalšího soudního stání bude oznámeno v nejbližší době.

Útoky spáchala nejméně desetičlenná skupina. Kasab jako jediný přežil a byl vzat indickými úřady do vazby. Indie v souvislosti s atentáty obvinila 38 osob, včetně Kasaba.

Násilnosti v Bombaji znovu rozdmýchaly napětí mezi soupeřícími jadernými mocnostmi Indií a Pákistánem. Dillí z podílu na útocích viní pákistánské radikály ze skupiny Laškare tajjaba a naléhá na Islámábád, aby proti nim rázně zakročil. Pákistán původně odmítal přiznat i fakt, že Kasab je pákistánským státním příslušníkem. Po mezinárodním nátlaku sice uvalil domácí vězení na vůdce organizace Laškare tajjaba, případné zadržené osoby ale nehodlá do Indie vydat. Programem organizace je boj za odtržení indické části Kašmíru od Indie a připojení tohoto území k Pákistánu.

Dým nad luxusním hotelem Tádž Mahál
Zdroj: ČT24/ČTK
Vydáno pod