Šílený školní vrah pobil v Jižní Africe tři lidi a dalších 12 zranil

Johannesburg - Nikoliv šílený střelec, ale v duchu místní tradice šílený vrah s mačetou řádil v neděli večer nedaleko školy ve městě Mayflower v jihoafrické provincii Mpumalanga. Zdejší dvacetiletý student tu zabil nejméně tři osoby a dalších 12 těžce zranil. Policii se jej podařilo zadržet, nyní je v nemocnici pod policejním dohledem. Motiv jeho činu není znám, i když podle policistů trpí duševní poruchou.

Školák zabil sedmdesátiletou ženu, šestnáctiletou dívku a její šestiměsíční dítě. Svou zbraní posekal a pobodal ještě dalších 12 lidí, kteří byli s těžkými zraněními hospitalizováni. Po zatčení měla policie co dělat, aby muže ochránila, neboť se na něho sesypali rozzuření svědci útoku, kteří se mu chtěli za jeho hrůzný čin pomstít.

„Jeho rodina na něj zavolala policii již v pátek, protože se choval agresivně. Po příjezdu strážníků se ale uklidnil,“ popsal chování muže policista Sabel Mlangeni. Agresivní prý začal být znovu v neděli ráno, a tak jej rodina připoutala k posteli. „Nějakým způsobem se rozvázal, napadl svého bratra a pak vyšel na ulici, kde začal sekat do lidí.“

V živé paměti je masakr ve škole v německém Winnendenu před dvěma týdny, kdy sedmnáctiletý Tim Kretschmer zastřelil 15 lidí a nakonec sám sebe.