Jemenec dostal trest smrti za kontakt s Izraelem

Saná - Jemenec, který byl obviněn, že prostřednictvím internetu komunikoval s izraelským premiérem Ehudem Olmertem s cílem poškodit Jemen, byl dnes odsouzen k smrti a dva jeho komplicové k několika letům vězení. Izrael označil obvinění za "naprosto smyšlená".

Hlavní obviněný, jenž byl odsouzen k smrti, podle obžaloby zaslal izraelskému premiérovi elektronický vzkaz, v němž údajně napsal: „Jsme organizace islámského džihádu a vy jste Žid. Jste však čestný a my jsme připraveni učinit cokoli.“ Od šéfa židovského státu dostal odpověď, v níž údajně stálo: „Jsme připraveni vás podpořit.“

Další dva obžalovaní byli potrestáni odnětím svobody na dobu tří a pěti let.

„Tato obvinění jsou naprosto smyšlená. Nemáme žádné informace o kontaktu s těmito osobami. Denně dostáváme mnoho elektronické pošty z arabského a muslimského světa a jsme rádi, že pisatelé s Izraelem komunikují,“ uvedl mluvčí izraelského prezidenta Mark Regev.

V Jemenu, kde se jak veřejnost, tak úřady k Izraeli stavějí velmi nepřátelsky a naopak jsou nakloněny Palestincům, je otázka kontaktů s Izraelem vysoce citlivá.