Zilkovy spisy zmizely už před desítkami let

Vídeň - Spisy o někdejším vídeňském starostovi Helmutu Zilkovi zmizely z rakouského ministerstva vnitra už před desítkami let. Podle šéfky úřadu Marie Fekterové byly Zilkovy složky zničeny na přelomu 60. a 70. let. V Rakousku se tak dál šíří spekulace o tom, že dřívější vídeňský starosta mohl spolupracovat s československou Státní bezpečností (StB).

Proč ministerstvo vnitra zničilo dokumenty o Zilkovi, Fekterová nevěděla. Důvodem ale mohla být podle ní velká špionážní aféra, která vypukla právě na přelomu 60. a 70. let a během které z ministerstva zmizelo mnoho spisů o tehdejších vyzvědačích.

Dnes se v rakouském časopisu Profil píše, že někdejší vídeňský starosta měl být agentem StB mezi lety 1965 a 1968. Státní bezpečnost si ho údajně vedla po krycím jménem Holec. Za donášení si měl agent brát peníze, vydělal si tak prý až 70 tisíc šilinků.

Aféře se dnes věnovala i další rakouská média, což pobouřilo rakouského kancléře Wernera Faymanna. Nelíbí se mu prý, že jsou opakovaně vznášena obvinění proti Zilkovi, když se proti nim už nemůže bránit. Zilk totiž zemřel loni v říjnu. Kancléř zároveň ujistil, že se postará, aby Zilkova památka nebyla poškozena.

Helmut Zilk

Zilk patřil k nejpopulárnějším rakouským politikům. Vzděláním učitel pracoval původně jako novinář v rozhlasu a televizi. V Československu se vyznamenal tím, že v šedesátých letech inicioval první živé a necenzurované televizní vysílání na území Československa. Byly jím debaty, které vedl spolu se svým československým protějškem Jiřím Pelikánem. Mezinárodní pozornost vzbudil v roce 1993 atentát, který na Zilka spáchal takzvanou dopisovou bombou pravicový extremista. V jeho důsledku ztratil tehdejší starosta několik prstů na levé ruce.

Kvůli podezření ze spolupráce tehdejšího uznávaného televizního žurnalisty s československou tajnou policií odmítl český prezident Václav Havel Zilkovi v roce 1998 udělit státní vyznamenání. Loni na Zilkově pohřbu se mu Havel omluvil.

Zemřel bývalý starosta Vídně Helmut Zilk.
Zdroj: ČT24