Slovenští komunisté radí volit Gašparoviče

Bratislava - Slovenští komunisté, jejichž kandidát získal v sobotních prezidentských volbách pouhé 1,1 procento hlasů a skončil poslední, doporučili svým voličům, aby ve druhém kole voleb hlasovali pro Ivana Gašparoviče. Ten se utká 4. dubna s opoziční kandidátkou Ivetou Radičovou.

„Vyzýváme své členy, sympatizanty a levicově orientované občany, aby ve druhém kole dali svůj hlas současné hlavě státu Ivanu Gašparovičovi,“ řekl předseda neparlamentní Komunistické strany Slovenska Jozef Hrdlička. Protikandidátka Radičová je podle Hrdličky pro KSS absolutně nepřijatelná, protože prý předkládala zákony, které mají antisociální charakter.

Stoupenci další neúspěšné kandidátky Zuzany Martinákové, která v prvním kole voleb se ziskem 5,12 procenta hlasů obsadila čtvrté místo, by mohli získat doporučení, koho volit, po sobotním zasedání předsednictva a republikové rady Slobodného fóra (SF).

Další neúspěšná kandidátka z prvních kola prezidentských voleb Dagmara Bollová, která se ziskem 1,14 procenta hlasů obsadila předposlední místo, prý nedá svůj hlas ani jednomu z postupujících uchazečů. „To samé doporučím i svým sympatizantům,“ řekla dnes Bollová.

Ostatní poražení uchazeči z prvního kola voleb zatím žádné doporučení svým stoupencům nedali. Někdejší disident František Mikloško řekl, že svým voličům nedoporučí hlasovat ani pro Gašparoviče, ani pro Radičovou.

Radičová musí být tvrdší, pokud chce uspět

Pokud se chce stát Iveta Radičová první slovenskou prezidentkou, měla by „přitvrdit“ ve své volební kampani, shodují se politologové. Radičová se dosud nepouštěla do žádných útoků proti svým politickým soupeřům a nesnažila se ani odrážet útoky vedené vůči ní. Proti jejím názorům ostře vystupovali zejména náboženští představitelé, kteří kritizovali její liberální postoj k potratům.

Rozdíl necelých devíti procent hlasů mezi Gašparovičem a Radičovou byl v prvním kole voleb menší, než předpovídaly všechny průzkumy. Analytici proto v závěrečném kole voleb nyní očekávají vyrovnaný souboj.