Za dopadení mexických drogových bossů odměna 2 miliony dolarů

Mexiko - Mexická vláda dá odměnu ve výši 2 milionů dolarů tomu, kdo pomůže dopadnout 24 šéfů drogových kartelů. Tito bossové patří k nejhledanějším osobám v Mexiku. Kdo policii poskytne potřebné informace, přijde si na slušné jmění.

„Nabízíme 30 milionů peso za informaci, která pomůže najít a zatknout kteréhokoliv ze 24 hlavních lídrů organizovaného zločinu,“ oznámil mexický ministr spravedlnosti Eduardo Medina Mora. Podle analytiků si ale informátoři jen málokdy odměnu vyzvednou, udávat se totiž mohou především konkurenti z jednotlivých drogových gangů. „Nevylučujeme, že ti, kdo nám dají tip, budou ze stejných zločineckých skupin. Důležité je získat informace, které povedou k zatčení,“ doplnil ministr.

Přes Mexiko vedou cesty, kterými se do USA pašují z Jižní Ameriky drogy. Mexická vláda ale vyhlásila proti tomuto obchodu tvrdý boj. Do oblastí, které jsou proslulé právě pašováním drog, vyslala stovky vojáků a policistů. Těm se ale zatím nedaří obchod s drogami vymýtit.

Při střetech policie s obchodníky s drogami jen loni přišlo o život přes 6 tisíc lidí. Gangy neváhají vraždit ani policisty a vojáky, které zajmou, mnohdy velmi bestiálně. Ještě hůře se vypořádávají s příslušníky konkurenčních pašeráckých gangů.

Na obnovení pořádku v Mexiku mají velký zájem Spojené státy. Chtějí nejen zastavit příliv drog, ale hlavně zabránit šíření násilí na své území. Na jihozápadě USA už pozorují zvýšený počet únosů a vražd. Ve čtvrtek sever Mexika poprvé navštíví ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Přestřelky se odehrávají často v Mexiku a Tijuaně.
Zdroj: ČT24