Rusko prý může střežit území pod Arktidou ponorkami

Moskva - Podle zástupce velitele ruského námořnictva by Rusko mohlo svými ponorkami prosadit ochranu svých nároků na zdroje, které se nacházejí pod ledem na Arktidě. Tyto suroviny si přitom nárokuje hned několik zemí. "V každém případě by ponorky Severní flotily mohly být využity buď k průzkumu, nebo k ochraně arktických území přiléhajících k Rusku," prohlásil dnes viceadmirál Oleg Burcev.

O zdroje v Arktidě usilují všechny země sousedící přímo s touto oblastí. Rusko již delší dobu ale dává najevo, že největší podíl by měl připadnout právě jemu. Předloni na znamení převahy ruská vědecká ponorka dokonce umístila na dno oceánu v Arktidě ruskou vlajku.

Burcev dnes připomněl, že ruské ponorky mají široké zkušenosti s dlouhodobými pobyty pod polárním ledem ještě z dob studené války, kde tam uskutečňovaly cvičně bojové plavby. A mohly by proto suroviny pod Arktidou střežit.

Pod Arktidou by mohlo být:

13 % neobjevených světových zásob ropy

30 % neobjevených světových zásob plynu

Rusko požaduje většinu území v arktických vodách. S tím ale nesouhlasí například Kanada, USA, Norsko nebo Grónsko. Západ ale reaguje na ruské nároky zatím jen diplomaticky. I když generální tajemník NATO Jaap De Hoop Scheffer již v lednu varoval, že pokud velmoci vznesou nárok na bohaté zásoby energetických surovin pod Arktidou, NATO bude muset být v regionu vojensky přítomno.