Zpráva OSN považuje izraelskou invazi za zločin proti lidskosti

Gaza - Zvláštní zpravodaj OSN kritizoval Izrael za to, že obyvatelé pásma Gazy byli nuceni zůstat v bojové zóně během invaze izraelské armády. Vyšetřovatelé teď zkoumají, zda tím byla porušena lidská práva Palestinců. Během vojenské operace zemřelo přes 1400 Palestinců, Izrael zaznamenal 13 obětí.

Zpráva OSN považuje izraelskou invazi do pásma Gazy za zločin proti lidskosti. Uvedl to zvláštní zpravodaj na okupovaných územích před Výborem pro lidská práva při OSN Richard Falk: „Celkový poměr obětí je 1 434 Palestinců a 13 Izraelců. To naznačuje, že šlo o jednostrannou vojenskou akci. A poskytuje to také podklad, jak ověřit legálnost vojenského útoku moderními zbraněmi proti bezbranné společnosti.“

Dalším zdrojem napětí na Blízkém východě je nyní voda. Území Gazy i Západního břehu Jordánu jsou zcela závislá na jejích dodávkách z Izraele. Ten investoval velké peníze do technologií a odčerpává vodu především z řeky Jordán.

„Naše infrastruktura k získávání vody je založena na odsolování mořské vody na jihu a hospodárném využívání všech přírodních zdrojů. Například Jeruzalém je zásobován z Tiberského jezera,“ popisuje izraelský odborník na vodohospodářství.

Nedostatkem vody trpí hlavně palestinské zemědělství. Pěstování zeleniny, citrusů i květin utrpělo suchem velké škody. A navíc Izrael zavřel hraniční přechody i letiště v pásmu Gazy, a zastavil tak veškerý vývoz ovoce a oliv. Zavlažováno je jen asi 10 % zemědělské půdy. Válka o vodu proto pokračuje, stejně tak ovšem dál roste i ekonomická závislost Palestiny na Izraeli.

Vydáno pod