Sedmnáctiletý mladík byl obviněn z vraždy severoirského policisty

Londýn - Britská policie obvinila sedmnáctiletého mladíka z vraždy policisty v Severním Irsku, ke které došlo v noci 9. března v Craigavonu asi 40 kilometrů jihozápadně od Belfastu. Šlo o první vraždu policisty v Severním Irsku od roku 1998. Dva dny po vraždě policisty byli na základně Massereene zastřeleni dva britští vojáci. K oběma útokům se přihlásily odštěpenecké skupiny Irské republikánské armády (IRA). Události vyvolaly obavy z návratu sektářského násilí do Ulsteru.

Policie muže obvinila z vraždy osmačtyřicetiletého strážníka Stephena Carrolla a také z držení zbraně a zásobníků s municí. Obviněn je také z členství v extremistické skupině Pokračování IRA, která se k zastřelení policisty přihlásila, i ze shromažďování informací ve prospěch teroristů.

Vzhledem k tomu, že obviněný není plnoletý, nemůže být zveřejněno jeho jméno. Před soudem na obvinění nereagoval, jeho právník nicméně uvedl, že je popřel. Při dnešním krátkém slyšení se soud také dozvěděl, že mladík je ve vazbě 13 dní a že odmítá vypovídat.

Policie nadále vyslýchá v souvislosti s vraždou Carrolla tři muže a jednu ženu. V pondělí propustila dva muže, kteří byli také kvůli vraždě vyslýcháni. Další čtyři lidé jsou zadrženi kvůli útoku na britské vojáky.

Pravá IRA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod