Vězněním disidentky porušují v Barmě místní i mezinárodní právo

Washington - Zadržováním disidentky Do Aun Schan Su Ťij porušují barmské úřady podle Organizace spojených národů jak mezinárodní, tak domácí zákony. Pracovní skupina OSN, která se záležitosti věnuje, vyzvala k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění barmské disidentky. Vůdkyně barmského prodemokratického hnutí Su Ťij strávila 13 z posledních 19 let v domácím vězení. Pronásledováni jsou i její spolupracovníci.

OSN tvrdí, že podle barmských zákonů mohou být bez obvinění zadržováni pouze lidé, kteří ohrožují bezpečnost země. „Poslední prodloužení příkazu uvalit na Su Ťij domácí vězení je nejen porušením mezinárodního práva, ale také místních práv v Barmě,“ uvedla v prohlášení pracovní skupina OSN. Podle ní barmský zákon povoluje prodloužit vězení jenom o pět let, tato lhůta ale vypršela již loni v květnu.

Barmské úřady se ale ohánějí zákonem, který povoluje zadržovat lidi delší dobu, pokud ohrožují bezpečnost v zemi. Vláda tvrdí, že Su Ťij ohrožuje „státní a veřejný mír a klid“.

Naposledy úřady rozhodly loni v květnu, že disidentka zůstane další půlrok v domácím vězení. Úřady zadržují disidentku od roku 1992. Už od začátku organizace zabývající se lidskými právy tvrdí, že zadržování disidentky je porušením mezinárodních práv. Nyní je to ale poprvé, co OSN poukázala na to, že domácí vězení pro Su Ťij je ilegální i vzhledem k barmským zákonům.

Pracovník OSN:

„Nedělám si iluze, že ji propustí.“

Jared Genser z pracovní skupiny OSN po výzvě k okamžitému propuštění vězněné ženy dodal: „Nemám žádné iluze o tom, že Do Aun Schan Su Ťij bude po zveřejnění posudku okamžitě osvobozena. Zároveň si ale myslím, že je to malý, ale důležitý krok vpřed.“