Policie zasáhla proti izraelským Arabům

Umm al-Fahm (Izrael) - V izraelském městě Umm al-Fahm se střetla pořádková policie s izraelskými Araby, kteří město obývají. Arabové chtěli kamením zastavit pochod stovky krajně pravicových Izraelců. Pochod pokládají arabští obyvatelé za provokaci. Nejvyšší soud ho povolil, ale úřady ho v obavě z nepokojů několikrát odložily. Židovští aktivisté tvrdí, že mají právo vztyčit izraelskou vlajku na kterékoliv izraelské ulici.

Přes 2 500 policistů dohlíželo v ulicích izraelského města Umm al-Fahm na pochod asi stovky pravicových Izraelců, kteří během cesty městem mávali izraelskými vlajkami. Chtěli tak využít svého práva, že mohou izraelskou vlajku umístit kdekoliv na ulici na izraelském území. Pochod pravicových Izraelců povolil Nejvyšší soud, podle něj mohli demonstranti vyjít do ulic města, nesměli ale do obydlených oblastí.

Proti pochodu chtěli zakročit izraelští Arabové, kteří naopak mávali palestinskými vlajkami a botami, aby ukázali své opovržení vůči pravicovým Izraelcům. Organizátoři akce vyhlásili generální stávku a chtěli zabránit pravicovým demonstrantům ve vstupu do města.

Izraelští Arabové tvoří asi pětinu izraelské populace, tito lidé většinou pocházejí z rodin, které zůstaly na území Izraele poté, co v roce 1948 vznikl samostatný stát. I když jsou tito Arabové legálními izraelskými občany, musí čelit poměrně rozsáhlé diskriminaci.