Nový předseda Akademie věd představil své plány

Praha - Přilákání mladých a schopných vědců ze zahraničí, kteří by mohli přinést do české vědy nové nápady a energii, je jedním z hlavních cílů nového předsedy Akademie věd. Devětapadesátiletý fyzikální chemik Jiří Drahoš, který ve středu ve funkci vystřídá dosavadního předsedu akademiků Václava Pačese, to řekl v Praze na Akademickém sněmu, jehož členové zvolí Drahošovy budoucí spolupracovníky, kteří zasednou v akademické i vědecké radě.

„Budeme se snažit vytvářet program na centrální úrovni Akademie věd ve spolupráci s ústavy,“ uvedl Drahoš. Složitým úkolem podle něj však může být shánění peněz na mzdy, aby byly dostatečnou motivací pro mladé vědce nejen z východu Evropy, ale i z vyspělých západoevropských zemí.

Drahoš navazuje na svého předchůdce

Dále chce Drahoš zvýšit kvalitu výzkumu. Vypracování kvalitní metodiky hodnocení práce vědců a jejich výsledků označil za hlavní úkol pro své nástupce dosavadní předseda Akademie věd Václav Pačes. Podle něj bude třeba „zkrotit úřednického ducha“, který ohledně hodnocení vědeckých výsledků vystupuje z připravovaného zákona o podpoře výzkumu.

„Bohužel zmíněná metodika kvalitě příliš nepřeje, ale my doufáme, že se to podaří změnit,“ konstatoval Drahoš. Práce na úkolech, které si stanovil, se nebojí. „Vstupuji do této funkce z pozice místopředsedy, takže to pro mě není nic tak dramaticky nového,“ dodal Drahoš.

Odstupující předseda se rozloučil na Akademickém sněmu a odpoledne pak předal svému nástupci symbolický meč, štít a palcát, aby dokázal bránit akademii před nepřízní.

Drahoše do čela akademie sněm akademiků zvolil 16. prosince loňského roku a prezident Václav Klaus jej do funkce jmenoval 13. března. Drahošovy předchůdce do funkce volili přímo delegáti sněmu, jmenování prezidentem po souhlasu vlády předpokládá až nový zákon.