Unie věří, že Češi zajistí další fungování předsednictví

Brusel - Evropská komise věří, že Česká republika vyřeší situaci vzniklou po dnešním vyslovení nedůvěry české vládě Poslaneckou sněmovnou. Z prohlášení Evropské komise vyplývá, že unie doufá, že české předsednictví EU bude nadále plně fungovat.

„Komise plně věří, že národní ústavní zákony umožní České republice pokračovat ve vedení Rady EU tak efektivně, jak činila doposud… Bude na demokratickém procesu České republiky, aby ústavně vyřešila domácí politická témata. Komise je přesvědčená o tom, že to bude provedeno způsobem, který zajistí plné fungování předsednictví Rady EU,“ uvádí se v prohlášení EK. 

Europoslanci jsou z pádu Topolánkova kabinetu rozladěni

Podle reakcí europoslanců si vláda premiéra Mirka Topolánka vedla během svého předsednictví dobře a vyslovení nedůvěry jí současnou roli rozhodně neulehčí. Zákonodárci upozorňují, že rozhodnutí nepřichází ve vhodné době, kdy Evropa bojuje s následky globálního hospodářského útlumu a potřebuje silné vedení.

Anna Záborská, slovenská europoslankyně:

„Velmi mě to mrzí. Mě to mrzí kvůli vládě, v níž bylo hodně ministrů, kteří byli kompetentní. Je to vždycky špatné, když předtím, než vidíme výsledky práce a můžeme je zhodnotit, tak padne.“

„Jsem z toho smutný. Věřím, že česká vláda byla až dosud úspěšná. Tohle není velmi zodpovědné rozhodnutí,“ řekl českým novinářům německý europoslanec Elmar Brok. Podle jeho slov je nyní především důležité, aby Česko ratifikovalo Lisabonskou smlouvu, i když sám připustil, že právě hlasování o důvěře ratifikaci mohlo ohrozit.

Pro dalšího německého europoslance Berndta Posselta je velká škoda, že v době nejdůležitějších rozhodnutí na evropské půdě, která se týkají finanční krize i mezinárodní politické situace, bude mít EU v čele slabou vládu bez důvěry. „České předsednictví bylo dobré. Myslím, že Vondra (vicepremiér Alexandr Vondra) odvedl excelentní práci, stejně jako Schwarzenberg (ministr zahraničí Karel Schwarzenberg). I Topolánek nebyl tak špatný,“ dodal Posselt. „Potřebujeme mít velmi brzy českou proevropskou a stabilní vládu,“ doplnil.

Za škodu pro celou Evropu považuje pád Topolánkovy vlády rakouský lidovecký europoslanec Othmar Karas. Podle jeho socialistického kolegy Hannese Swobody je neobvyklé, že se něco takového stane v době, kdy země evropské sedmadvacítce předsedá. Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger doufá, že evropské předsednictví bude i po vyslovení nedůvěry Topolánkově vládě akceschopné. Ve stejném smyslu se vyjádřilo i německé ministerstvo zahraničí.

Rusko vidí pád vlády kladně

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin vidí pád Topolánkovy vlády pro Rusko kladně. „Politické strany, které nyní mohou teoreticky vytvořit v České republice vládní koalici, mají daleko lepší sousedské postoje vůči Rusku než Topolánkova vláda,“ řekl ve zpravodajské televizi Vesti. „Ti, kdo dnes postrčili Topolánkovu vládu k rezignaci, jsou kategoricky proti zřízení amerického radaru na území České republiky,“ vysvětlil.

Francouzský politolog: České předsednictví je silně otřeseno

Podle francouzského politologa Iliose Yannakakise je postavení českého předsednictví v Evropské unii je po dnešním vyslovení nedůvěry parlamentem silně otřeseno. „Obraz České republiky byl negativní od samého počátku, velké země jako Francie nebo Německo ani příliš nevěřily ve schopnosti české politické reprezentace,“ podotkl Yannakakis.

Vydáno pod