Novým maďarským premiérem by se mohl stát Surányi

Budapešť - Opoziční Svaz svobodných demokratů (SZDSZ) dnes podpořil kandidaturu bývalého guvernéra maďarské centrální banky Györgyho Surányie na post maďarského premiéra. Surányi by mohl ve funkci nahradit Ference Gyurcsánye, který v sobotu oznámil, že z čela vlády odejde. Surányiho navrhli socialisté (MSZP) a má tak velké šance stát se novým premiérem, neboť socialisté společně se svobodnými demokraty disponují v parlamentu absolutní většinou.

Maďarští socialisté v úterý navrhli coby možné kandidáty na funkci premiéra kromě Surányiho ještě někdejšího šéfa akademie věd Ference Glatze a Andráse Vértese, který vede výzkumný institut GKI.

Surányi ke kandidatuře svobodných demokratů řekl, že chce usilovat o podporu všech parlamentních stran, protože to je podle jeho slov jediný způsob, jak by nová vláda pod jeho vedením mohla fungovat. „Je to pro mne velká čest, že se objevilo mé jméno. Rozhodnutí není v mých rukou,“ řekl Surányi.

Socialisté plánují, že parlament příští měsíc vysloví vládě nedůvěru a současně schválí nového premiéra. Ten pak sestaví nový kabinet a Maďarsko se tak vyhne předčasným volbám.

György Surányi

  • *3.1.1954 v Budapešti
  • vystudoval ekonomii, poté pracoval v ekonomickém výzkumném ústavu
  • v letech 1990 až 1991 a 1995 až 2001 byl guvernérem Maďarské národní banky
  • v současnosti je ředitelem a předsedou představenstva maďarského finančního ústavu CIB Bank
  • v lednu 2002 varoval středoevropské země před zbrklým přijímáním eura
  • byl členem maďarské Rady pro konvergenci, poradního orgánu premiéra Ference Gyurcsánye
  • v roce 2008 byl nominován na šéfa Evropské banky pro obnovu a rozvoj, Maďarsko nakonec jeho kandidaturu stáhlo
Vydáno pod