Bašír se i přes zatykač vydal na druhou zahraniční cestu

Káhira - Súdánský prezident Bašír se sešel se svým egyptským protějškem Husním Mubarakem v Káhiře. Jde už o jeho druhou zahraniční cestu od 4. března, kdy na něho Mezinárodní trestní tribunál (ICC) vydal zatykač kvůli genocidě v Dárfúru. Prezident ale rozhodnutí soudu odmítá a súdánská vláda ho nechce do Haagu vydat. Proto se očekává, že Bašír bude zatčen v zahraničí.

„S ohledem na situaci v Dárfúru prezident Bašír vysvětlil prezidentu Mubarakovi stanovisko súdánské vlády. Ta odmítá rozhodnutí haagského tribunálu a nebude s ním spolupracovat.,“ uvedl po schůzce egyptského a súdánského prezidenta súdánský ministr zahraničí Deng Alor.

Arabské země se obávají, že zatčení Bašíra by mohlo situaci v Súdánu ještě zhoršit. V provincii Dárfúr bojují arabské milice podporované vládou proti skupinám povstalců. Od roku 2003 bylo podle odhadů OSN zabito 300 tisíc lidí. A tři miliony musely uprchnout ze svých domovů.

ICC nedisponuje policejním sborem, který by Bašíra mohl zatknout, a jednotky OSN a Africké unie v Súdánu nemají k zatčení prezidenta mandát. Čeká se proto, že k zadržení dojde někde v zahraničí.

Země, které ratifikovaly statut ICC, mají obviněné osoby zatknout na svém území. Egypt však mezi tyto státy nepatří, a proto se dá předpokládat, že Bašírovi při současné cestě zatčení nehrozí.

Bašír se ovšem tento měsíc chystá i na summit arabských zemí v Kataru. Jeho příznivci ho však vyzvali, aby se na cestu vzhledem k zatykači nevypravoval.

ICC vydal na Bašíra zatykač 4. března na základě obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti spáchaných v západosúdánské provincii Dárfúr. Súdánský prezident ale obvinění odmítá. Na rozhodnutí ICC zareagoval vykázáním 13 humanitárních agentur z území Súdánu. Především oblast Dárfúru přitom sužuje humanitární krize. Bašír uvedl, že zahraniční agentury nahradí na místě súdánské organizace.

Egypt chce do Dárfúru poslat skupiny lékařů. Ti společně s arabskými, islámskými a egyptskými nevládními organizacemi nahradí činnost humanitárních organizací, které ze země odešly.