Složení izraelské vlády bude známo příští týden

Jeruzalém - Benjamin Netanjahu, který se nejspíš stane příštím izraelským premiérem, chce nastartovat mírový proces s Palestinci. Snaží se tak odvrátit obavy, že mír v regionu jeho vláda zablokuje. Součástí nového kabinetu by se měla stát taky středolevá Strana práce Ehuda Baraka. Nový kabinet chce Netanjahu představit příští týden.

Designovaný izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes oznámil, že představí svou novou vládu parlamentu příští týden. Netanjahu to řekl na schůzce poslanecké skupiny své strany Likud. Podle zdroje z Likudu by se hlasování o důvěře nové vládě mohlo uskutečnit už v pondělí nebo úterý.

Netanjahu se včera dohodl na spolupráci s Ehudem Barakem, předsedou Strany práce, což by mu mělo ve 120členném Knesetu zajistit podporu 13 poslanců. Již předtím získal podporu ultrapravicové strany ruských přistěhovalců Izrael je náš domov s 15 mandáty a ultrakonzervativní náboženské strany Šas (Sefardské sdružení strážců tóry), která má jedenáct poslanců. Netanjahuova pravicová strana Likud má 27 poslanců.