Barack Obama - hvězda novin, televize i internetu

Washington - Americký prezident Barack Obama v době, kdy se snaží prosadit rozpočet s rekordním schodkem, shání všemi dostupnými prostředky podporu u veřejnosti. Obama je jako správná celebrita každou chvíli na televizních obrazovkách, publikuje v novinách. Teď se ale snaží prosadit i na internetu, kde uspořádá diskusi s občany.

Americký prezident je tradičně středem pozornosti a Barack Obama má už dlouho pověst celebrity. Teď ale k Američanům mluví častěji než nejpopulárnější hvězdy. Jenom za poslední týden se jako první prezident předvedl v zábavné talk show, pak poskytl hodinový rozhovor v nejprestižnějším publicistickém pořadu, publikoval také článek hned ve 30 novinách celého světa a v noci byl vidět na všech hlavních amerických televizích. „Rád si promyslím, co říct, a teprve pak promluvím,“ smál se při tom Barack Obama.

Šéfům televizních gigantů ale do smíchu nebylo. Prezident Obama jim obsadil hodinu v hlavním vysílacím čase už podruhé za šest týdnů. V době klesajících sledovaností mu musela ustoupit třeba americká verze Superstar.

Bílému domu ale televize a noviny nestačí. Tým Baracka Obamy se teď obrátil k osvědčené zbrani z prezidentské kampaně - k internetu. Bílý dům večer oznámil, že ve čtvrtek uspořádá virtuální diskusi prezidenta s občany. Týkat se má ekonomické krize. „Je to experiment, ale také jedinečná šance, abych se podíval na počítač a zjistil, co zajímá Američany v celé zemi,“ říká Obama. Už teď můžou Američané posílat otázky nebo pro ně hlasovat. Jenom přes noc na stránky Bílého domu dorazilo víc než 10 tisíc dotazů.

Vydáno pod