Tlumočník špatně přeložil Topolánka, byl z toho málem diplomatický skandál

Štrasburk - Kvůli chybě tlumočníka při překladu projevu českého premiéra Mirka Topolánka v Evropském parlamentu málem vznikl diplomatický skandál. Když Topolánek kritizoval americkou vládu za její postup v době krize, použil anglickou podobu slova dluhopisy, tedy bondy. Překladatel ke slovu bondy z neznámých důvodů připojil ještě slovo zbraně a bomby. V překladu to pak vyznělo tak, že když Američané budou potřebovat hotovost, jejich zbraně vždy někdo koupí.

„Cesta (USA) je nebezpečná v tom, že na financování svých sociálních stimulů budou potřebovat Američané hotovost. Tu získají jednoduše, protože americké bondy si vždy někdo koupí, ohrozí to však likviditu trhu. Stáhne to likviditu ze světového finančního trhu. Jiné bondy, možná evropské, ale zcela jistě polské, české, možná dalších zemí, bude jejich prodej ohrožen a poté hotovost v systému nebude,“ prohlásil před europoslanci v češtině Topolánek.

Překladatel ale tlumočil druhou větu takto: "…, protože americké bondy, bomby, zbraně si vždy někdo koupí…". Chybně přeložený výrok začal ihned žít svým životem, když se dostal i do dalších jazykových mutací. O výrok se okamžitě začala zajímat média.

Premiér pak musel vysvětlovat, že slovo zbraně v jeho projevu vůbec nezaznělo. Parlamentní úředníci raději správné znění umístili na velkou obrazovku, která se nachází v tiskovém centru. Nebyl to ovšem první sporný moment Topolánkova projevu. Český premiér způsobil pozdvižení, když kombinaci amerických opatření proti krizi označil za „cestu do pekel“.

Topolánek v hlavním vysílacím čase na CNN

Svým výrokem si Topolánek vysloužil pozornost televize CNN, která se mu věnovala v hlavním vysílacím čase v pořadu Quest Means Business, který uvádí jedna z nejznámějších tváří zpravodajské stanice Richard Quest.

„Český premiér zahodil do koše plány Washingtonu,“ odstartoval Quest reportáž, vysílání doplňovaly titulky „Americko-česká kontroverze“ či „Český premiér zaútočil na americké plány“. Podle jednoho z expertů CNN Jima Bouldena Topolánkova slova znamenají zvýšené napětí mezi politiky před nadcházejícím summitem 20 největších ekonomik světa (G20), který se uskuteční příští týden v Londýně.

Boulden dodal, že český premiér možná jen veřejně vyjádřil názory, které sdílí i ostatní, ale nikdo jiný si je nedovolí vyslovit.

Vydáno pod