OSN žádá země G20 o bilion dolarů pro chudé státy

Washington - Organizace spojených národů chce přimět země G20, aby uvolnily bilion dolarů pro rozvojové země. V dopise je k tomu vyzval generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Nejbohatší země světa budou projednávat stimulační plán na záchranu ekonomik rozvojových zemí na dubnovém summitu v Londýně. Zároveň budou hledat východiska z globální hospodářské krize. Pan Ki-mun prodiskutuje svou žádost o více peněz pro chudé státy i na dnešní schůzce s britským premiérem Gordonem Brownem.

Není dosud jasné, jestli šéfové zemí G20 odsouhlasí plán, který by měl podle představitelů OSN nabídnout hotovost chudým státům, a předejít tak sociálním nepokojům v těchto rozvojových zemích, které hrozí především kvůli ekonomické krizi. „Trápí nás, že se toto téma stává politickou záležitostí,“ uvedl pro agenturu Reuters představitel OSN, který chtěl zůstat v anonymitě. Podle něj je nyní zajištění sociální stability v těchto zemích rozhodující.

OSN by chtěla, aby asi čtvrtina z fondů směřovala k nejchudším zemím. Další čtvrtina by pak měla jít na investice například do projektů na infrastrukturu. Navíc 500 miliard dolarů by mělo doplnit chybějící hotovost, která by měla zajistit obchodní tok aktiv.

Další peníze by pak kromě zemí G20 měly podle OSN na chudé země dát i jiné mezinárodní organizace jako například Mezinárodní měnový fond nebo třeba Světová banka.