Obama ujistil, že do Prahy přijede i po pádu vlády

Washington - Americký prezident Barack Obama po včerejším politickém dramatu v České republice ujistil, že stále hodlá dorazit na summit Spojených států a Evropské unie, který se má 4. a 5. dubna konat v Praze. Mluvčí Bílého domu Mike Hummer dnes oznámil, že současný vývoj v České republice a pád vlády premiéra Mirka Topolánka neohrozí plánovanou návštěvu.

„Prezident odcestuje do Prahy, aby se tam setkal s českými představiteli a vedoucími činiteli Evropské unie ve dnech 4. a 5. dubna,“ odpověděl Hummer na dotaz ohledně případného Obamova odřeknutí jeho cesty v důsledku nejnovějšího politického vývoje v České republice.  

Podle Hummera je pro Obamu první setkání se zástupci EU významnou příležitostí k diskusi o transatlantické spolupráci v široké paletě otázek. Obama prý také hodlá prohloubit vztahy, které mají USA s Českou republikou a českým lidem.     

Hummer nicméně nechtěl nijak komentovat politický vývoj v ČR. „My se ale k české vnitřní politice vyjadřovat nebudeme,“ řekl Hummer a dodal, že pád české vlády vyplynul z politického procesu.

Vydáno pod