Čtyři mrtví v Pákistánu po americkém útoku

Péšávar (Pákistán) - Nejméně čtyři lidé dnes přišli o život při útoku zřejmě amerických bezpilotních letounů v severozápadním Pákistánu, poblíž hranice s Afghánistánem. Oznámili to představitelé pákistánské rozvědky.

„Máme informace, že zahynuli čtyři lidé,“ řekl představitel pákistánské vojenské rozvědky. Podle něj byl útok zahájen časně ráno a směřoval na dům poblíž města Mir Alí v Severním Vazíristánu.

Nepilotované americké letouny od loňského roku provedly už na tři desítky útoků v této oblasti. Zabity byly při nich tři stovky militantních ozbrojenců, mezi nimi mnoho zahraničních bojovníků. Ostřelování směřuje na úkryty ozbrojenců Talibanu a Al-Káidy, kteří podnikají teroristické akce na obou stranách afghánsko-pákistánské hranice.

Raketové útoky USA na území Pákistánu jsou choulostivým tématem. Washington útoky odmítá komentovat, ale nepopírá je. Odůvodňuje je mimo jiné tím, že Islámábád proti bojovníkům Al-Káidy a Talibanu ve svém pohraničí nepostupuje dostatečně rázně.

Pákistán se své americké spojence snaží přesvědčit o tom, že útoky jsou v dlouhodobém horizontu kontraproduktivní, protože při nich nezřídka přicházejí o život civilisté, což zvyšuje podporu ozbrojenců.