USA koupí Mexiku vrtulníky pro boj s drogovými gangy

Mexiko - Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová během návštěvy Mexika prohlásila, že Spojené státy se musejí podílet na boji proti drogovým kartelům, které z Mexika do USA pašují z Jižní Ameriky drogy. Vláda podle Clintonové proto uvolní až 80 milionů dolarů na nákup vrtulníků Blackhawk, které by měly zabránit násilí, jež drogové gangy na území Mexika rozpoutaly.

Američané chtějí především zabránit obchodu s drogami, ale také pašování zbraní přes americké hranice. „Naše neschopnost zabránit pašování zbraní přes hranice vede k vyzbrojování kriminálníků, což způsobuje smrt policistů, vojáků a civilistů. Cítím, že jsme za to spoluzodpovědní,“ prohlásila Clintonová. 

Ministryně také řekla: „Tito zločinci a mafiáni, kteří šíří násilí, se pokoušejí porušovat základní práva, nařízení. Narušují vztahy a důvěru mezi námi. Oni ale neuspějí.“ USA chtějí totiž Mexiku v boji proti drogovým kartelům pomoci. Investují až 80 milionů dolarů, za které nakoupí Mexiku vrtulníky Blackhawk. „Tyto stroje pomohou mexické policii agresivně a úspěšně se bránit proti hrozbě, která pochází právě od drogových gangů,“ uvedla Clintonová.

Ministryně také uznala, že je to především poptávka Američanů po omamných látkách, co živí ilegální obchod s drogami v jiných zemích. „Naše nenasytná poptávka po nezákonných drogách pohání obchod s drogami,“ řekla. „Velmi silně pociťuji, že máme nedílnou spoluzodpovědnost“ za boj proti šíření drog. „Budeme bojovat bok po boku,“ dodala.

Mexické úřady ve středu zaznamenaly úspěch, když představitelé státu oznámili, že vojáci dopadli nejhledanějšího drogového mafiána, šéfa vlivného klanu Beltran-Leyva z města Monterrey. V pondělí policie zveřejnila seznam 24 nejhledanějších drogových bossů a nabídla za jejich dopadení tučnou odměnu. Zdá se, že tento postup byl úspěšný.

Zabavené pašované zbraně
Zdroj: ČT24