K ISS odstartoval Sojuz s americkým miliardářem Simonyim

Bajkonur (Kazachstán) - K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dnes z kazašského kosmodromu Bajkonur odstartovala ruská kosmická loď Sojuz. Na její palubě je vedle rusko-americké dvojice astronautů, Gennadije Padalky a Michaela Barratta, i vesmírný turista Charles Simonyi. Americký miliardář maďarského původu bude prvním neprofesionálním kosmonautem, který na orbitální komplex zavítá podruhé.

Na ISS se bývalý vývojový inženýr počítačové firmy Microsoft poprvé podíval v dubnu 2007, kdy za cestu zaplatil 25 milionů dolarů (505 milionů korun). Druhý vesmírný výlet ho vyšel o deset milionů dolarů dráž. Podle jeho slov to bude cesta poslední, neboť prý své nové manželce slíbil, že další lety do kosmu už nepodnikne.

Sojuz má k ISS doputovat za dva dny. Padalka a Barratt ve stálé posádce stanice vystřídají krajany Jurije Lončakova a Michaela Finckea. Ti se mají se Simonyim vrátit zpět na Zemi 7. dubna.

Šedesátiletý podnikatel bude na ISS nejspíš na dlouho posledním neprofesionálním astronautem. Ruská kosmická agentura Roskosmos, která spolu s americkou společností Space Adventures kosmické lety pro majetné organizuje, již dříve oznámila, že po jeho návratu ukončí další vysílání movitých zájemců. S plánovaným květnovým rozšířením stálé posádky stanice ze tří na šest totiž nebude pro „návštěvy“ na její palubě místo.

Do této chvíle se na oběžnou dráhu za vlastní peníze podívalo šest turistů. Prvním byl v roce 2001 americký milionář Dennis Tito, tím posledním loni v říjnu jeho krajan Richard Garriott.

  • Astronauti z ISS ve volném prostoru zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/748/74740.jpg
  • ISS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/123/12242.jpg