Německá vesnice je na prodej za osm milionů korun

Berlín - Za 300 000 eur (8,13 milionu korun) je možné koupit po internetu skutečnou vesnici, která se jmenuje Liebon a leží v německém Sasku, pár kilometrů od českých hranic. Kdo ale čeká obec s desítkami domů, bude zklamaný. Žije tu všehovšudy osm lidí a na pozemcích o rozloze dvou fotbalových hřišť stojí pouze rozsáhlá usedlost z 18. století.

„S vesnicí získáte dům, jednu, dvě, tři stodoly, zahradu, velkou louku, kus lesa a ještě pár dalších pozemků. Je tu úžasný klid. Nedokážete si představit nic lepšího, žádní otravní sousedé,“ láká zájemce spolumajitel usedlosti Carsten Schimdt. Jde podle něj o ideální místo pro velkou rodinu nebo třeba sídlo firmy.

Historie vesničky Liebon, která leží několik kilometrů od polských a českých hranic, sahá podle úředních záznamů do roku 1321. Jde pravděpodobně o nejmenší vesnici v oblasti.

Liebon má na silnici cedule o svém začátku a konci, tvoří ji ale vlastně jen jedno rozlehlé stavení z 18. století o rozloze 350 metrů čtverečních s 13 pokoji, třemi koupelnami a třemi kuchyněmi. Je zde také přilehlé prostranství o velikosti asi 1400 metrů čtverečních.




V Liebonu nyní žije osm lidí, a to pár majitelů, který obydlí koupil před 11 lety, a jeho šest dětí. Podle realitní kanceláře pověřené prodejem se již přihlásili tři zájemci na koupi této výjimečné nemovitosti. Nejbližší sousedy obyvatelé Liebonu potkají až po půldruhém kilometru. Od světa ale nikdy nejsou úplně odříznutí - vesnice má i vysokorychlostní internetové připojení.

Vesnička Liebon v německém Sasku je na prodej na internetu
Zdroj: ČT24