Řeka Zambezi páchá největší škody za posledních 40 let

Lusaka - Nejméně 100 mrtvých a statisíce lidí bez domova. Taková je bilance nejhorších záplav na jihu Afriky za posledních 40 let. V Zambii rozbouřená řeka Zambezi zatopila desítky vesnic a na mnoha místech zničila úrodu, podle Červeného kříže je na obou stranách hranice s Angolou povodněmi postiženo více než 400 tisíc lidí. Situace se navíc stále zhoršuje. Hladina vody se blíží osmi metrům a během příštích dnů je překročí. Hydrologové se obávají, že rozbouřená Zambezi by mohla zaplavit přehradní nádrž Kariba, což by představovalo velké nebezpečí pro Mosambik a Malawi.

„Komunity jsou naprosto izolovány vodou. Lidé jsou vystaveni útokům krokodýlů, hrochů a hadů. Pak existují také rizika onemocnění malárií, průjmem a nedostatek jídla,“ řekl mluvčí Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC) Matthew Cochrane.

Namibijský prezident již minulý týden v důsledku záplav vyhlásil v ohrožených oblastech na severu země stav nouze a požádal o zahraniční pomoc. Oficiální počet obětí záplav v Namibii je 92, humanitární pracovníci ale tvrdí, že skutečná bilance mrtvých je mnohem vyšší.

V Zambii úřady vyzvaly obyvatele, aby urychleně opustili povodí řek, včetně toku Zambezi. Silnice spojující Zambii a Zimbabwe byly zničeny a některé části země jsou odtrženy od městských oblastí. Nejhůře je postižen jih Zambie, kde velká voda odnesla více než pět tisíc domů. Humanitárním organizacím pomáhá zambijská armáda.

Při lednových záplavách v Mosambiku zemřelo 45 osob a 285 tisíc jich zůstalo bez domova. Nejhorší povodně zažila tato země v jihovýchodní části Afriky v letech 2000 a 2001, kdy zde zahynulo 700 lidí a půl milionu přišlo o střechu nad hlavou.

Záplavy na Haiti po hurikánu Hanna
Zdroj: ČT24