Zaměstnanci propustili svého šéfa z domácího vězení

Pithiviers (Francie) - Manažer francouzské pobočky americké farmaceutické firmy 3M, kterého v úterý unesli jeho zaměstnanci a zavřeli ho ve vlastní kanceláři, už je na svobodě. Odboráři ho pustili až poté, co se písemně zavázal, že vyjedná kompenzace pro 230 lidí, které chce firma kvůli finanční krizi propustit. Před dvěma týdny došlo k podobné situaci u japonské firmy Sony. Francouzští zaměstnanci tam své manažery zadržovali 24 hodin.

Průmyslový ředitel firmy 3M France Luc Rousselet byl v úterý večer rozzuřenými zaměstnanci zabarikádován v kanceláři. Pracovníci manažera odmítali propustit, dokud neodsouhlasí lepší podmínky pro více než stovku lidí, kteří mají zaměstnání opustit. Z vězení vlastní kanceláře se manažer dostal až ve čtvrtek ráno.

Vzbouřenci požadovali po vedení firmy více peněz pro odcházející zaměstnance, dále pak garance pro ty, kteří zůstávají, a plat pro ty, kteří stávkují proti krizovému plánu.

Firma 3M tvrdí, že zaměstnance v Pithiviers je potřeba propustit, protože zdejší nadbytečná kapacita pracovních sil neodpovídá klesající poptávce. Manažer Rousselet tvrdí, že firma již pětkrát se zaměstnanci vyjednávala, dosud se ale v několika bodech prý nepodařilo dosáhnout shody.

Americká společnost 3M má pobočky po celém světě, zastoupení má nejméně v 60 zemích. Zabývá se výrobou technologií především pro zdravotnictví a vědu. Dodává ale také produkty pro bezpečnost provozu, kanceláře apod.

Zaměstnanci farmaceutické továrny u francouzského Orleansu od včerejška zadržují svého manažera.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod