Ostrava chystá počítačové centrum světové úrovně

Ostrava - V Ostravě vzniká počítačové centrum, které v tuzemsku nemá obdoby a mělo by být jedním z nejmodernějších na světě. Projekt vytvořila Vysoká škola báňská ve spolupráci s Ostravskou a Slezskou univerzitou a nyní uchází se o evropské peníze. Centrum, které má sloužit pro vědeckou práci či pomáhat firmám a institucím, bude stát 2 miliardy korun.

Projekt chce být vědeckou jedničkou v zemi

Ostrava má šanci stát se počítačovou vědeckou jedničkou v zemi. Unikátní projekt odstartovali představitelé tří univerzit a ústavu geoniky Akademie věd podpisem memoranda o spolupráci. „Projekt je postaven na světové úrovni. Ostravská univerzita do něj dává to nejlepší, co v současné době v oblasti teorií má,“ tvrdí rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

Centrum umožní výpočty, které by běžnému počítači trvaly měsíce. Bude umět například sledovat a řídit dopravní zácpy nebo vylepšit možnosti medicíny. Sloužit může institucím, firmám i lidem. „Chceme se starat o bezpečnost obyvatelstva, modelovat povodně, znečištění, případně ekologické havárie,“ nastiňuje děkan Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské Ivo Vondrák.

Centrum zaměstná až 200 lidí

V superpočítačovém centru, které zabere několik budov, bude pracovat přes 200 lidí, včetně pedagogů, studentů a zahraničních vědců. Rektor Vysoké školy báňské Tomáš Čermák dodává, že záměr udržet talentované lidi v regionu pro jeho budoucí rozvoj je ve světě osvědčený. Zájem o využití centra také projevilo několik firem.

Tvůrci projektu, který bude stát dvě miliardy korun se ucházejí o evropské peníze z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Podle ministerstva školství má ostravský projekt šanci uspět, dostal se mezi šest vybraných. „Pakliže uspěje i v konečném výběru, který by měl proběhnout do konce roku, měl by být předložen evropské komisi,“ informuje Jan Vitula z ministerstva školství. Výstavba superpočítačového centra by pak mohla začít už v příštím roce. Dokončení se předpokládá v roce 2015.

Vydáno pod