Severní Dakota bojuje s katastrofálními záplavami

Fargo (USA) - Největší město státu Severní Dakota Fargo bojuje s katastrofálními záplavami. Vzedmuté vody Red River mají přitom kulminovat až o víkendu, kdy by hladina řeky mohla překonat letitý rekord z 19. století. Úřady nařídily povinnou evakuaci jedné čtvrti a sanatoria ve městě, když se zjistily praskliny v hrázi, která má oblast chránit.

Prezident Barack Obama už dříve v týdnu vyhlásil území celého státu za oblast přírodní katastrofy. Red River ve Fargu byla ve čtvrtek na dvanácti metrech a očekává se, že bude dále stoupat. O víkendu by mohla její hladina vystoupat přes 12,2 metru, čímž by překonala svůj historický rekord z roku 1897. Tisíce dobrovolníků plnily ve čtvrtek pytle s pískem, aby aspoň o 30 centimetrů navýšili ochranné hráze.

Jednání krizového štábu na místní radnici začalo modlitbou. „Potřebujeme veškerou pomoc, kterou můžeme dostat,“ řekl starosta Farga Dennis Walaker. Obyvatelé, kteří žijí na kanadské straně Red River v Manitobě, začali s evakuacemi v obavách, že nahromaděná ledová tříšť a ledové zátarasy, které brání volnému toku řeky, její hladinu dále zvednou a voda se rozlije do okolí. Na severu Manitoby už bylo evakuováno přes 850 lidí, severně od Winnipegu pak nejméně 40 domů. „Prožíváme pravděpodobně nejhorší dva týdny za celou existenci této komunity,“ řekl místní starosta Steve Strang, který žije severně od Winnipegu už dvacet let.

Fargo, které má 92 000 obyvatel, distribuovalo už mezi obyvatele letáky s instrukcemi, jak si počínat při eventuální evakuaci. V některých lokalitách ale nikdo na instrukce úřadů nečekal a mnozí lidé už raději z potenciálně ohrožených lokalit odjeli.